Zadanie na dowód
Michał: Teza: a+b=1
Założenie: a4+b4≥1/8
Jak to udowodnić inaczej niż przy zależności między średnimi?
3 lut 16:06
3 lut 16:27
PW: Michał, mylisz założenie z tezą.
3 lut 17:40
Jack: ta teze chyba by bylo ciezko wykazac : D
3 lut 17:41
PW: Spróbujmy elementarnie.
Zastosujmy oczywistą nierówność
x
2 + y
2 ≥ 2xy,
w której połóżmy
x = a
2 i y= b
2.
Otrzymamy
a
4 + b
4 ≥ 2a
2b
2
(1) a
4 + b
4 ≥ 2(ab)
2.
| | 1 | | 1 | |
Założenie a + b = 1 oznacza, że dla pewnej liczby x∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a = |
| + x i b = |
| − x; |
| | 2 | | 2 | |
podstawienie tego do prawej strony (1) daje
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(2) a4 + b4 ≥ 2[( |
| +x)( |
| − x)]2, x∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Zauważmy, że ograniczenie liczby x nie wynika z założenia, ale jest oczywiste, gdyż dla liczb a
lub b większych od 1 lub mniejszych od −1 nie ma czego dowodzić, − lewa strona badanej
nierówności jest większa od 1.
Nierówność (2) jest prawdziwa dla wszystkich x z dziedziny, w szczególności dla x = 0:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a4 + b4 ≥ 2( |
| · |
| )2 = 2· |
| = |
| , |
| | 2 | | 2 | | 16 | | 8 | |
co kończy dowód.
Uwaga: Jak łatwo zauważyć, dla x = 0 nierówność (2) staje się równością, mamy wtedy
i w konsekwencji
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )4 + ( |
| )4 = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
3 lut 19:06
Eta:
3 lut 19:33
Michał: A jak zrobić?
Założenie: x,y,z są dodatnie i xy+yz+zx>x+y+z
Teza: x+y+z>3
3 lut 22:57