Oblicz równanie
Michał: Oblicz równanie 9x−4*3x+1+27=0. Czy x=3
33x−4*3x*31+33=0
33x−3x+3x+3x+3x+31+33=0
3x−x−x−x−x*1+3=0
3x−4x+3=0
−x+3=0
x=3
Czy jest to dobre rozwiązanie?
2 lut 20:42
Jerzy:
Od kiedy 9 = 33 ?
2 lut 22:49
Jerzy:
Podstaw t = 3x i warunek t > 0
2 lut 22:51
Mila:
Możesz przecież sprawdzić, czy liczba 3 spełnia równanie
x=3
spr.
L=9
3−4*3
4+27=729−4*81+27=729−324+27=405+27≠0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9
x−4*3
x+1+27=0⇔
(3
2)
x−4*3
x*3+27=0
(3
x)
2−12*3
x+27=0
3
x=t,t>0
t
2−12t+27=0
Δ=144−4*27=36
t=3 lub t=9
3
x=3 lub 3
x=9
x=1 lub x=2
2 lut 23:07
2 lut 23:31
Michał: dziekuje
3 lut 00:28