rozwiąż nierówność i równanie
sanu: (x3 − x)(x2 − 1) ≤ 0
9x − 4 * 3x+1 + 27 = 0
2 lut 20:49
5-latek: x3−x=0 to x(x2−1)=0 to x(x−1)(x+1)=0 to x=0 lub x=1 lub x=−1
2 lut 20:51
sanu: a to 2, wiesz może ?
2 lut 20:54
5-latek: ja bym to zrobil tak
9
x= 3
2x
4*3
x+1= 4*3
x*3= 12*3
x
Teraz bym zrobil podstawienie 3
x=t i t>0
wiec dostane t
2−12t+27
Δ=144−108=36
Oba rozwiązania spelniaja warunki zadania
Wreazamy do podstawienia
3
x=3 to x=1
3
x=9 to x=2
2 lut 21:01
Eta:
1/ x(x2−1)(x2−1)≤0 ⇔ x(x2−1)2≤0 ⇔ x∊(−∞, 0> U{1}
2 lut 21:02
Eta:
2/ (3x)2−12*3x+27=0
(3x−3)(3x−9)=0
3x=31 lub 3x= 32
x=1 lub x=2
2 lut 21:04
5-latek:
2 lut 21:05