czy może istniec ekstremum, egzamin :(
Józek: czy ekstremum może być w punkcie X0 ∊Df\Df'? jeśli tak podaj przykład, jeśli nie, to wyjaśnij.
i tak samo:
czy punkt przegięcia funkcji istnieje w punkcie X0 ∊ Df\Df''? jesli tak to podaj przyklad,
jesli nie to wyjasnij czemu.
Pomoże ktoś? mi sie wydaje, że nie bo Df ⊂ Df' no i pochodna jest przyrównywana do 0.
bardzo prosze o pomoc i wyjaśnienie jeśli się mylę.
2 lut 13:36
kochanus_niepospolitus:
A niby z jakiej racji Df ⊂ Df'
Z definicji pochodnych wynika, że:
Df ⊇ Df' ⊇ Df'' ⊇ ... ⊇ Dfn
zastanów się nad tym ... co takiego się dzieje dla ów x0 ∊ Df/Df'.
Funkcja f(x) przyjmuje tam 'jakąś' wartość, jednak pochodna w tym punkcie nie istnieje (czyli
funkcja nie jest ...<jaka>... w tym punkcie?)
Proponuje zajrzeć DOKŁADNIE do definicji różniczkowalności funkcji
2 lut 13:45
PW:
Józek, it was explained yesterday
314749, see the example
f(x) = |x|.
x
0 = 0 ∉ D
f', but f
min = f(0) = 0.
2 lut 14:27