EGZAMIN. bardzo proszę o pomoc
Józek: w środę mam egzamin... Bardzo proszę, wręcz błagam o pomoc w odpowiedzi na poniższe pytania...
1. Jakiego typu zmiany w wartościach funkcji opisuje monotoniczność i wypukłość?
2.co możemy wywnioskować o pochodnej pierwszego stopnia funkcji f badając f''?
3. Czy ekstremum może być w punkcie X0 ∊ Df\Df'? jeśli tak podaj przykład np wykres. Jeśli nie
wyjaśnij dlaczego.
4. czy może istnieć punkt przegięcia wykresu funkcji f w punkcie X0 ∊ Df\Df''?
jeśli tak, podaj przykład np wykres. Jeśli nie wyjaśnij dlaczego.
5 jaka jest różnica między funkcją pierwotną a całką nieoznaczoną? Znajdź funkcję pierwotną i
całkę funkcji f(x)=xln(x2+1)
6. Sformułuj podstawową definicje rachunku różniczkowego
7.jaki jest konieczny warunek istnienia ekstremum dla funkcji dwóch zmiennych? czy to jest
pewne, że w punktach stacjonarnych jest ekstremum?
8 czy jest maksium w punkcie stacjonarnym, gdzie głównie minory hessianu mają znaki (+,−,+)?
wyjaśnij.
Może to nie jest zbyt dokładne tłumaczenie ( studiuje w j. angielskim), ale powinno wystarczyć.
Bardzo proszę o pomoc. Teoretyczny egzamin z matematyki, na studiach nie matematycznych to
jakaś katorga. Z góry dziękuję
31 sty 15:06
Józek: prosze.
31 sty 16:21
PW: Trudno to nazwać "egzaminem teoretycznym". Pytają o zrozumienie sensu podstawowych twierdzeń −
nbez tej wiedzy nie można rozwiązywać zadań − one dopiero są trudne.
Na przykład 3. Typowy, banalny przykład funkcji f(x) = |x|. W punkcie x
0 = 0 nie ma pochodnej,
ale f(x
0) = f
min. Oznacza to, że funkcja może nie być różniczkowalna w punkcie x0, ale
może w tym punkcie mieć ekstremum.
Również funkcje określone "dwoma wzorami" mogą mieć taką własność, np.
| | ⎧ | x+1 dla x∊(∞,5> | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | − x2 dla x∊(5,∞) | |
w punkcie x
0 = 5 funkcja ma maksimum równe 6, ale f'(5) nie istnieje (wykres "rozrywa się" w
punkcie x
0, funkcja nie jest w tym punkcie ciągła, a więc nie ma tam pochodnej).
31 sty 16:52