Logarytmy
KładkaBernatka: Mam pytanie. Jak mogę uzasadnić, że 2log35 jest równy 5log32?
1 lut 21:16
yyhy:
zatem
2
log35=(2
log25)
1log23=5
1log23=5
log32
1 lut 21:33
piotr: zlogarytmuj obie liczby log3
log32log35 oraz log35log32
log35*log32 oraz log32*log35
1 lut 21:39
KładkaBernatka: A moglibyście mi to tak krok po kroku wytłumaczyć?
1 lut 21:47
1 lut 22:10
Jack:
| | logcb | |
ze wzoru logab = |
| |
| | logca | |
2
log35 = (2
log25)*
1log23 <−−−
| | log25 | |
dlaczego oddzielamy ? zamiast napisac |
| to piszemy : |
| | log23 | |
bo chcemy jeszcze wykorzystac wzor
a
logab = b
więc (2
log25)*
1log23 = 5
1log23
teraz wzor
więc
5
1log23 = 5
log32
1 lut 22:14
KładkaBernatka: Dziękuję
1 lut 22:31
KładkaBernatka: Tylko jeszcze nie rozumiem ostatniej linijki.
1 lut 22:34