Pochodna
Weronika: Funkcja f dana jest wzorem f(x)=(1+ √x)ln(√x). Oblicz pochodną funkcji f
1 lut 16:39
1 lut 16:41
Weronika: Tak, znam te wzory, ale tu problemem jest określenie złożoności funkcji
1 lut 17:02
1 lut 17:12
Weronika: f(x)=(eln(1+√x)ln√x= eln(1+2√x
f'(x)= eln(1+2√x) * 11+2√x * 1√x
1 lut 18:09
piotr: f(x)=e
ln(1+√x)ln(√x)
| | ln(√x) | | ln(1+√x) | | 1 | |
f'(x)=eln(1+√x)ln(√x)( |
| + |
| ) |
| |
| | 1+√x | | √x | | 2√x | |
1 lut 19:03
Weronika: Troche sobie uprościłam, już widzę
3 lut 21:38