równanie trygonometryczne
GIGANT: sin3x + cos3x =
√2
Podniosłem do kwadratu, otrzymałem 1−nkę trygonometryczną, poprzenosiłem i otrzymałem
2sin3xcos3x = 1
sin3xcos3x = 1/2
sin2x = 1/2
t = 2x
sint = 1/2
| | π | | 5π | |
Zatem t1 = |
| + 2kπ v t2 = |
| + 2kπ gdzie k należy do liczb całkowitych |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
2x = |
| + 2kπ v 2x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x = |
| + kπ v x = |
| + kπ |
| | 12 | | 12 | |
Czy to jest poprawnie?
31 sty 12:25
GIGANT: Widziałem jeszcze z wykorzystaniem wzoru ale nie bardzo wiem jak to wykonać.
31 sty 12:31
Jerzy:
od początku do końca źle
| | π | |
zastoasuj wzór: sinx + cosx = √2( |
| + x) |
| | 4 | |
31 sty 12:38
GIGANT: Jerzy, a nie da rady wzorami na sumę dowolnych kątów? Tego wzoru, który podałeś nie ma w
tablicach, a boje się, że po czasie wyleci mi z głowy

( chyba, ze to jakieś
przekształcenie? )
PS. Nie można podnosić do kwadratu? No w sumie nie mogę być pewny czy lewa strona będzie
dodatnia
31 sty 12:46
31 sty 12:51
Jerzy:
możesz go sam wyprowadzić: sinα + cosα = sinα + sin(90 − α) .. i zastosuj pierwsz wzór z linku
31 sty 12:59
GIGANT: Dziękuje Jerzy, już sobie z zadaniem poradziłem

Mógłbyś (ew. ktoś inny) zerknąć jeszcze na to :
2sin
4x − sin
2x = 0
sin
2x ( 2sin
2x − 1 ) = 0
sin
2x = 0
sinx = 0
x = kπ gdzie k należy do liczb całkowitych
drugi nawias : 2sin
2x − 1 = 0
Otrzymuję dwa równania:
| | √2 | | √2 | |
sinx = |
| v sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 3π | |
x = |
| + 2kπ oraz x = π − |
| = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | 5π | | π | | 7π | |
x = π + |
| = |
| + 2kπ oraz x = 2π − |
| = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 4 | |
31 sty 18:08
GIGANT: Mógłby ktoś zerknąć na przykład w ostatnim poście?
31 sty 20:08
GIGANT: Help
31 sty 22:12
GIGANT: Bardzo zależy mi na odpowiedzi
1 lut 09:03
Kacper:
Jest ok, można się zastanawiać, czy nie da się tych kilku rozwiązań "zwinąć" do mniejszej
liczby.
1 lut 09:10
GIGANT: Mhmm a gdybym zostawił w takiej postaci to jest ok? Nie zostałyby odjęte żadne punkty? Tak samo
jak przy wyciąganiu pierwiastka

Wolę np zostawić
√12 niż rozbijać
√3*4 = 2
√3
1 lut 19:07