zadanie
nick: Mógłby ktoś rozpisać tak aby wyszło θ(n2):
f2(n) = lognn + 0,1n2
31 sty 00:02
Kejt:
Wg mnie nie ma tu czego rozpisywać.
Mamy sumę funkcji, lognn rośnie wolniej niż n2 (stałe możemy pominąć), zatem przy obliczaniu
bierzemy pod uwagę jedynie n2.
Zatem całość to theta(n2).
31 sty 00:21
nick: ale jak to tak po prostu można pominąć lognn?
31 sty 00:26
Kejt:
Masz określić tempo wzrostu f2 jak rozumiem. Przy obliczaniu bierzesz zawsze ten najbardziej
decydujący czynnik, czyli funkcję, która rośnie najszybciej, bo to ona określa tempo wzrostu
całego wyrażenia.
Na jaki to przedmiot? Tak z ciekawości.
31 sty 00:32
nick: ok dzięki, programowanie
31 sty 00:36
Kejt: Proszę, ale pamiętaj, że to pomijanie działa tylko przy dodawaniu.
31 sty 00:37
nick: f1(n) = 0,01√4n + 100n2
a jak taką funkcję przekształcić aby otrzymać θ(2n)?
31 sty 00:37
Kejt: (i odejmowaniu)
31 sty 00:37
Kejt:
Matematyka na poziomie gimnazjum

4
n = 2
2n
i wyciągasz ładnie pierwiastek.
Dalej już wiesz?
31 sty 00:38
nick: pierwiastek z tego to 2n
31 sty 00:44
Kejt: Tak. Dalej robisz jak pisałam wcześniej.
31 sty 00:45
nick: A jeszcze mam taką funkcję:
f(n) = 2 w potędze(log2√n i dalej jest + logn100
Ma wyjść: θ(n1/2)
31 sty 00:52
Kejt:
jak rozumiem chodzi o 2log2√n + logn100
próbowałeś to uprościć? wzory na logarytmy znasz?
co według Ciebie rośnie szybciej, logarytm, czy funkcja wykładnicza?
31 sty 00:56
nick: tak o taki przykład chodzi, szybciej rośnie funkcja wykładnicza
31 sty 01:00
nick: aha z logarytmu wyjdzie √n + 100logn
31 sty 01:01
Kejt:
Uprość 2
log2√n
Tutaj są wzory:
218
31 sty 01:03
Kejt: Tak.
31 sty 01:03
nick: A jeśli mam następującą funkcję:
int F(n) {if(n == 1) return 1; else return F(n−1) + 3n * n − 3n+1;}
To jak obliczyć rząd funkcji czyli to co przed chwilą wyznaczaliśmy ?
31 sty 01:05
Kejt: Tu już tak różowo nie jest, trzeba wyznaczyć równania rekurencyjne.
Równania typu "jeden krok w tył":
| | ⎧ | c, gdy n=0, | |
| T(n) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | aT(n−1)+d(n), gdy n>0. | |
31 sty 01:08
Kejt: Jeśli masz do tego odpowiedź, to mogę spróbować rozwiązać, ale w przeciwnym wypadku nie
gwarantuję poprawnego rozwiązania.
31 sty 01:10
nick: nie posiadam niestety, ale dzięki
31 sty 01:14
Kejt: To mam coś w tym rzeźbić?
31 sty 01:14