Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej
Wisniowy: Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej k ≠ 0 pierwiastki wielomianu W(x)=x3 −14kx2
+56k2x −64k3 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
30 sty 21:01
Jack: w(x) = x3 − 14kx2 + 56k2x − 64k3
czekaj...to juz chyba bylo
30 sty 21:11
Jack: a nie jednak nie... bylo podobne
https://matematykaszkolna.pl/forum/314641.html
trzy kolejne wyrazy : a, aq, aq
2
w(x) = (x−a)(x−aq)(x−aq
2) = (x
− x(a + aq) + a
2q)(x−aq
2) =
= x
3 − x
2(a+aq+aq
2) + x(a
2q
2 + a
2q
3 +a
2q) − a
3q
3
porownujesz
14k = a+aq+aq
2
56k
2 = a
2q
2 + a
2q
3 +a
2q)
a
3q
3 = 64k
3
30 sty 21:18
Wisniowy: Bardzo dziękuję
30 sty 23:45