Proszę o pomoc.
Din: Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x)= x3 −3x2 −6x +m ma trzy pierwiastki tworzące
ciąg geometryczny?
Godzio:
W(x) = (x − a)(x − aq)(x − aq
2) = (x
2 − x(a + aq) + a
2q)(x − aq
2) =
= x
3 − x
2(a + aq + aq
2) + x(a
2q
2 + a
2q
3 + a
2q) − a
3q
3
Przyrównujemy współczynniki
a + aq + aq
2 = 3
a
2q
2 + a
2q
3 + a
2q = − 6
− a
3q
3 = m
Z pierwszych dwóch:
a(1 + q + q
2) = 3
a
2q(q + q
2 + 1) = − 6
Dzielimy równania
| 1 | | 1 | |
| = − |
| ⇒ aq = −2 ⇒ − a3q3 = 8 = m |
| aq | | 2 | |