| 8 | ||
1. | ≥4 | |
| x |
| √3 | ||
4. sinx=− | ||
| 2 |
| 1 | ||
5. (4√3)x=( | )x2 | |
| 9 |
(x−7)3(6−2x)(x−3)3(x2−4)≥0
szukam pierwiastkow
(x−7)3=0 to x−7=0 to x=7 (pierwiastek trzykrotny bo jest do potęgi trzeciej
6−2x=0 to x= 3 (jednokrotny
(x−3)3=0 to x−3=0 to x=3 (trzykrotny bo do potęgi trzeciej jest
teraz dodajesz poprzedni x=3 i masz go parzystokrotny
x2−4=0 to (x−2)(x+2) =0 to x=2 (jednokrotny ) lub x=−2 (jednokrotny
Masz nierownosc slaba wiec te pierwiastki naleza do rozwiązania
Teraz x*(−2x)*x*x2 = −2x5 wiec wykres od dolu
Odczytaj rozwiązanie