Geometria
POMOCY: w ukladzie wspolrzednych dane sa punkty A=( √6 , √18) B=(0,0) C=( √6,0). Oblicz miare
kata BAC
28 sty 19:43
Janek191:
Oblicz :
→ →
AB i AC
Iloczyn skalarny
→ →
AB o AC
I AB I i I AC I
→ →
| | AB o AC | |
cos α = |
| |
| | I AB I* I AC I | |
28 sty 19:48
Mateusz: nie dam rady
28 sty 19:51
Mateusz: AB o AC co oznacza to o między?
28 sty 19:52
28 sty 20:54
Janek191:
→
AB = [ −
√6 , −
√18 ]
→
AC = [ 0, −
√18 ]
więc
→ →
AB o AC = −
√6*0 + ( −
√18)*( −
√18) = 18
oraz
I A B I =
√ 6 + 18 =
√24 =
√4*6 = 2
√6
I AC I =
√18 =
√9*2 = 3
√2
zatem
| | 18 | | 18 | | 18 | | √3 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 √6* 3√2 | | 6 √12 | | 12 √3 | | 2 | |
α = 30
o
28 sty 21:26
28 sty 21:34
Janek191:
To jest wersja bez rysunku
28 sty 21:43
Eta:
28 sty 21:43