Udowodnij.
Michał: Zadanie dowodowe:
x2+xy+y2≥3(x+y−1)
Wszystko przeniosłem na jedną stronę, pomnożyłem * 2 stronami i chciałem zrobić
(x−y)2+(x+..)2+(y+..)2, ale zostawały wyrazy wolne..
28 sty 19:12
Godzio:
x2 − 2x + 1 + y2 − 2y + 1 + xy − x − y + 1 ≥ 0 ⇔
(x − 1)2 + (y − 1)2 + x(y − 1) − (y − 1) ≥ 0 ⇔
(x − 1)2 + (y − 1)2 + (y − 1)(x − 1) ≥ 0 / * 2 ⇔
(x − 1)2 + 2(y − 1)(x − 1) + (y − 1)2 + (x − 1)2 + (y − 1)2 ≥ 0 ⇔
[ (x − 1) + (y − 1) ]2 + (x − 1)2 + (y − 1)2 ≥ 0
Co dowodzi początkowej nierówności.
28 sty 19:17
Michał: Dziękuję. A jak zrobić to?
Założenie: x+y=1
Teza: x3+y3≥1/4
4x3+4y3≥1
Potem pod 1 podstawić kwadrat (x+y) czy sześcian? O ile to jest dobra droga.
28 sty 19:22
Godzio:
x
3 + y
3 = (x + y)(x
2 − xy + y
2) = x
2 − xy + y
2
| | 1 | |
x2 − x * y + y2 − |
| ≥ 0 oraz y = x − 1 |
| | 4 | |
i masz zwykłą funkcję kwadratową
28 sty 19:26
Michał: Jak na to wpadłeś? Siedziałem kilka godzin nad tymi przykładem i nic nie wymyśliłem. Tak samo
te przykłady:
1. Założenie: x2+y2+z2=1
Teza: (x−y)2+(y−z)2+(z−x)2≤3
2. Założenie: x,y,z>0 i xy+yz+zx>x+y+z
Teza: x+y+z>3
3. Założenie: x+y+z=1
Teza: xy+yz+zx≤1/3
Z góry dziękuję za jakiś pomysł na to.
28 sty 19:33
Michał: Podrzuci ktoś jakiś pomysł? To są trzy różne przykłady.
28 sty 22:43
Jack: 1)
(x−y)
2 = x
2 − 2xy + y
2
(y−z)
2 = y
2 − 2yz + z
2
(z−x)
2 = z
2 − 2xz + x
2
więc
x
2 − 2xy + y
2 + y
2 − 2yz + z
2 + z
2 − 2xz + x
2 ≤ 3
2x
2 + 2y
2 + 2z
2 − 2xy − 2xz − 2yz − 3 ≤ 0
ze wzoru (x+y+z)
2 = x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2yz = 1 + 2xy + 2xz + 2yz
−>>> czyli − 2xy − 2xz − 2yz = 1 − (x+y+z)
2
2 − 2xz − 2yz − 2xy − 3 ≤ 0
−1 − 1 + (x+y+z)
2 ≤ 0
−2 + (x+y+z)
2 ≤ 0
o kurde... cos chyba nie tak
daj chwile
28 sty 22:58
Jack: ostatnie linijki skopalem, bo tam jest plus a nie minus...
2 − 2xz − 2yz −2xy −3≤0
−1 +(1− (x+y+z)2)≤0
−(x+y+z)2≤0
c.n.u
28 sty 23:02
Jack: oczywiscie na poczatku komentarz
przeksztalcajac nierownosc rownowaznie otrzymuje : ...
i na koncu jakis tez by sie przydal : D
28 sty 23:05
Eta:
z nierówności między średnią potęgową i średnią arytmetyczną
28 sty 23:29
Jack: ahh te średnie...
28 sty 23:31
Eta:
| | 1 | |
3/ x+y+z=1 to xy+yz+xz≤ |
| |
| | 3 | |
Ponownie z nierówności między średnimi potęgową i arytmetyczną
| | 1 | |
(x+y+z)2−2(xy+xz+yz)≥ |
| |
| | 3 | |
28 sty 23:34
Eta:
28 sty 23:36
Michał: @Eta:
Nie ma innego wyjścia niż zależność między średnią potęgową a arytmetyczną?
28 sty 23:44
Jack: 3/
po prostu bez zadnych srednich :
(x+y+z)
2 = x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2yz
skoro x+y+z = 1, to (x+y+z)
2 = 1
czyli
1 = x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2yz
| 1 − (x2 + y2 + z2) | |
| = xy + xz + yz |
| 2 | |
Przeksztalcajac nierownosc rownowaznie (ta z polecenia)
| 1 − (x2 + y2 + z2) | | 1 | |
| − |
| ≤ 0 |
| 2 | | 3 | |
| 3 − 3(x2+y2+z2) | | 2 | |
| − |
| ≤ 0 /// * 6 |
| 6 | | 6 | |
1 − 3(x
2+y
2+z
2) ≤ 0
kurcze...myslalem ze 1 sie skroci... hmmm : (
28 sty 23:54
Jack: albo inaczej
3)
zrobmy sposobem −> podstawmy , wymnozmy wszystko w hit, a moze wyjdzie...
| | 1 | |
xy + xz + yz − |
| ≤ 0 /// (* 3) |
| | 3 | |
3xy + 3xz + 3yz − 1 ≤ 0
skoro x+y+z = 1, to wyciagamy np. x, czyli x = 1 − y − z
3y(1−y−z) + 3z(1−y−z) + 3yz − 1 ≤ 0
3y − 3y
2 − 3yz + 3z − 3zy − 3z
2 + 3yz − 1 ≤ 0
− 3y
2 − 3z
2 + 3y + 3z − 3zy − 1 ≤ 0 /// * (−1)
3y
2 + 3z
2 +3zy − 3y − 3z + 1 ≥ 0
(y+z)
2 + 2y
2 + 2z
2 + zy − 3y − 3z + 1 ≥ 0
(y+z)
2 + (y−1)
2 + (z−1)
2 + y
2 + z
2 − y − z + 1 + zy ≥ 0 // (* 2)
2(y+z)
2 + 2(y−1)
2 + 2(z−1)
2 + 2y
2 + 2z
2 − 2y − 2z + 2 + 2zy ≥ 0
2(y+z)
2 + 2(y−1)
2 + 2(z−1)
2 + (y−1)
2 + (z−1)
2 + y
2 + z
2 + 2zy ≥ 0
2(y+z)2 +
2(y−1)2 +
2(z−1)2 +
(y−1)2 +
(z−1)2 +
(y+z)2 ≥ 0
czyli tak wlasciwie jak uporzadkujemy :
3(y+z)
2 + 3(y−1)
2 + 3(z−1)
2 ≥ 0
c.n.u
heheh, wyszlo : D
29 sty 00:17
Michał: A to jakim sposobem?
x3<xy2 /:x
x2<y2
x<y
A w założeniu jest 0<x<y, więc jak to zapisać?
2. (xy)2+(yz)2+(zx)2−xyz(x+y+z)≥0
Założenie: xyz>0
29 sty 00:23
Jack: 1) x3 < xy2
x3 − xy2 < 0
x(x2−y2) < 0
co jest prawdą, bo y > x, wiec nawias (x2−y2) będzie ujemny, a skoro zarowno x, jak i y sa
dodatnie, to cale wyrazenie x(x2−y2) bedzie ujemne.
29 sty 00:37
Jack: co Ty tyle udowadniasz...daj se spokoj : D
29 sty 00:45
Michał: A jak z tym?
2. (xy)2+(yz)2+(zx)2−xyz(x+y+z)≥0
Założenie: xyz>0
29 sty 14:12
Jack: (xy)2 + (yz)2 + (zx)2 − xyz(x+y+z) ≥ 0
Przeszksztalcajac nierownosc rownowaznie, otrzymujemy :
(najpierw wszystko wymnazamy)
x2y2 + y2z2 + z2x2 − x2yz − y2xz − z2xy ≥ 0 // * 2
x2y2+x2y2 + y2z2+y2z2+z2x2+z2x2− 2x2yz−2y2xz−2z2xy≥ 0
x2(y2 + z2 − 2yz) + y2(x2 + z2 − 2xz) + z2(y2 + x2 − 2xy) ≥ 0
x2(y−z)2 + y2(x−z)2 + z2(y−x)2 ≥ 0
c.n.u.
29 sty 15:12
Michał: "Zadanie 2:
Założenie: x+y=1
Teza: x3+y3≥1/4
Godzio:
x3 + y3 = (x + y)(x2 − xy + y2) = x2 − xy + y2
x2 − x * y + y2 − 0.25 ≥ 0 oraz y = x − 1
i masz zwykłą funkcję kwadratową
"
Chyba y=1−x z założenia, a więc podstawię do funkcji kwadratowej:
x
2−x*(1−x)+(1−x)
2−0.25≥0
x
2−x+x
2+1−2x+x
2−0.25≥0
3x
2−3x+0.75≥0
Δ=(−3)
2−4*3*0.75=9−9=0
x=3/(2*3)=1/2
I co z tym dowodem dalej?
30 sty 21:01
Jack:

wychodzi CI tylko jedno miejsce zerowe : x = U{1}[2}
i to jest prawda bo to jest wieksze lub rowne zero.
| | 1 | |
W zadnym punkcie nie przecina osi, tylko w punkcie ( |
| ,0) sie styka, czyli w tym punkcie |
| | 2 | |
jest =0, a wszedzie indziej >0, wiec ogolnie ≥0
30 sty 21:20
Michał: Dobra, a jak to zapisać?
0.5≥0 c.n.u jest chyba zbyt ubogie i przydałby się dłuższy wniosek.
30 sty 21:39
Jack: nie jestem zbyt dobry w pisaniu komentarzy...
ale powinno byc cos w stylu
3x
2 − 3x + U{3}[4} ≥ 0
x ∊ R, co nalezalo udowodnic
30 sty 21:56
Michał: A więc nawet nie trzeba było liczyć delty i miejsca zerowego...
Nie rozumiem, jeszcze jak @Godzio zrobił taką zamianę:
(x − 1)2 + (y − 1)2 + x(y − 1) − (y − 1) ≥ 0 ⇔
(x − 1)2 + (y − 1)2 + (y − 1)(x − 1) ≥ 0
x(y − 1) − (y − 1)=(y − 1)(x − 1)
30 sty 22:19
Jack: wyciagasz (y−1) przed wszystko
tak samo jak bys mial
x(x+1) −1(x+1)
jak wyciagniesz x+1
to masz wlasciwie
x(x+1) −1(x+1) = (x+1)i Ci zostaje(x − 1)
30 sty 22:21
Michał: Teza: a+b=1 ⇒ (a+b)2=1
Założenie: a4+b4≥1/8
(a2−b2)2−2(ab)2≥1/8
No i po przekształceniach wyszło mi:
7(a−b)2−16(ab)2≥0
Gdyby tam był "+" to dowód byłby poprawny.. Da radę to inaczej przekształcić niż dzięki
zależność między średnią potęgową a arytmetyczną?
31 sty 00:21
Michał: Nikt nie wie?
31 sty 15:05
Michał: "Jack: 3) zrobmy sposobem −> podstawmy , wymnozmy wszystko w hit, a moze wyjdzie...
3xy + 3xz + 3yz − 1 ≤ 0
skoro x+y+z = 1, to wyciagamy np. x, czyli x = 1 − y − z
3y(1−y−z) + 3z(1−y−z) + 3yz − 1 ≤ 0
3y − 3y2 − 3yz + 3z − 3zy − 3z2 + 3yz − 1 ≤ 0
− 3y2 − 3z2 + 3y + 3z − 3zy − 1 ≤ 0 /// * (−1)
3y2 + 3z2 +3zy − 3y − 3z + 1 ≥ 0
(y+z)2 + 2y2 + 2z2 + zy − 3y − 3z +1 ≥ 0
(y+z)2 + (y−1)2 + (z−1)2 + y2 + z2 − y − z + 1 + zy ≥ 0 // (* 2)
2(y+z)2 + 2(y−1)2 + 2(z−1)2 + 2y2 + 2z2 − 2y − 2z + 2 + 2zy ≥ 0
2(y+z)2 + 2(y−1)2 + 2(z−1)2 + (y−1)2 + (z−1)2 + y2 + z2 + 2zy ≥ 0
2(y+z)2 + 2(y−1)2 + 2(z−1)2 + (y−1)2 + (z−1)2 + (y+z)2 ≥ 0
czyli tak wlasciwie jak uporzadkujemy :
3(y+z)2 + 3(y−1)2 + 3(z−1)2 ≥ 0
c.n.u
heheh, wyszlo : D"
Zaznaczone na czerwono. We wzorach użyłeś 1, której nie zabrałeś i w rezultacie liczba została
zwiększona.
4 lut 00:29
Kacper:
biorę
4 lut 08:53
Michał: Co bierzesz? Potrzebuję pomocy :c
5 lut 14:45
Kacper:
Kilkakrotnie było to zadanie. Pokazałem 2 lub 3 metody jego rozwiązania. Szukaj.
5 lut 15:23
Michał: Szukałem i nie ma, gdybym to znalazł to bym nie pisał o pomoc.
5 lut 15:51
Kacper:

XIX wiek, a zero zaradności wśród młodzieży, co tak się chwali, ze wszystko potrafi z
komputerem zrobić.
310617
5 lut 18:31
Michał: Oj chyba ktoś nie potrafi czytać..
Mam problem z tym przykładem:
3. Założenie: x+y+z=1
Teza: xy+yz+zx≤1/3
Jack go rozwiązał, ale błędnie. Na czerwono zaznaczyłem te nieścisłości..
5 lut 19:28
Ewa: Oblicz
−(x2−xy−z)−(−x2+2xy+2z)=
21 lut 18:58