Wykaż
Dżin: Wykaż, że jeśli a i b są liczbami rzeczywistymi dodatnimi oraz a+b=1, to spełniona jest
28 gru 17:14
Saizou :
z nierówność o średnich mamy że
| | a4+b4 | | a+b | | 1 | |
( |
| )1/4≥ |
| = |
| /4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 gru 17:20
Dżin: Dzięki
Saizou, ale nierówności o średnich w liceum nie miałem i nie będę mieć, więc
poproszę o prostsze rozwiązanie
28 gru 17:30
Kacper:
a=1−b
a
4+b
4=2b
4−4b
3+6b
2−4b+1
Niech f(b)=2b
4−4b
3+6b
2−4b+1
Szukamy ekstremów globalnych funkcji f.
f'(b)=8 b
3−12 b
2+12 b−4
Analizując pierwszą i drugą pochodną dochodzimy do wniosku, że funkcja f osiąga minimum dla
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b= |
| równe |
| , zatem a4+b4≥ |
| . |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
Proszę inne rozwiązanie, ale czy łatwiejsze?
28 gru 17:42
Dżin: haha, pochodna to ostatnia rzecz którą bym stosował jakbym miał takie zadanie na maturze

ale
dział w którym jest to zadanie to "stosowanie wzorów skróconego mnożenia"
28 gru 17:54
Jack: no i prawidlowo
ja bym probowal raczej
(a2 +b2)2 − 2a2b2
wiedzac ze
a+b = 1
(a+b)2 = 1 = a2 + 2ab + b2
28 gru 17:58
Dżin: Liczę, liczę i nie mogę się doliczyć, jednak pozostanę przy pochodnych...
28 gru 18:42
Jack: co tak szybko sie poddales ; D
to ze ja tez tego nie umiem... to nic xd
28 gru 18:43
Dżin: nie poddałem się, porobię mniej "ambitne" zadania i spróbuje podejść jeszcze raz do tego
zadania, jeszcze wrócę z rozwiązaniem
28 gru 18:50
Kacper:
Jak nie wymyślicie w ciągu godziny, to podam jeszcze 2 inne rozwiązania
28 gru 18:50
Jack: pochodna czy srednia jakas tam to dla mnie takie srednie rozwiazania... dwumian newtona tutaj
tez wg mnie srednio pasi
28 gru 19:03
Dżin: (a
2−b
2)
2≥0
a
4+b
4≥2a
2b
2
| | 1 | | 1 | |
(a−b)2≥0 → (a+b)2≥4ab → |
| ≥ab → |
| ≥2a2b2 |
| | 4 | | 8 | |
28 gru 19:07
Jack: nwm czy to cos udowadnia? ;x
28 gru 19:11
Kacper:
Z faktu, że a>b i c>b nie wynika, że a>c
28 gru 19:12
Dżin: Dobra
Kacper, wrzucaj te rozwiązania
28 gru 19:40
Jack: nie ma xd
28 gru 20:56
zeesp: a+b=1
a
4+b
4=(a
2+b
2)
2−2(ab)
2
=((a+b)
2−2ab)
2−2(ab)
2
=(1−2ab)
2−2(ab)
2
=1−4ab+4(ab)
2−2(ab)
2
=1−4ab+2(ab)
2
=2(ab)
2−4ab+1
Wniosek a
4+b
4 jest najmniejsze gdy (ab−1)
2 jest najmniejsze
1. Jeżeli a=0 lub b=0 (oraz jak wiemy a+b=1) to b=1 lub a=1, w każdym razie a
4+b
4=1 i
nierównosc jest ok
2. Jeżeli a>0 i b>0 to a*b<1 (żeby a+b=1) więc ab−1<0
Więc (ab−1)
2 najmniejsze jeżeli ab−1 największe
| | 1 | |
a+b=1 więc b=1−a wiec ab−1=a(1−a)−1=−a2+a−1 ma wartość największą dla a= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 9 | |
w konsekwencji a*b= |
| oraz (ab−1)2=( |
| )2= |
| |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
| | 1 | | 9 | | 1 | | 9 | | 8 | | 1 | | 1 | |
2[(ab−1)2− |
| ]=2( |
| − |
| )=2( |
| − |
| )=2*( |
| )= |
| |
| | 2 | | 16 | | 2 | | 16 | | 16 | | 16 | | 8 | |
I jak pokazaliśmy wyżej gorzej już nie będzie
28 gru 20:58
zeesp: Wygląda strasznie...i dośc długo...ale starałem się jak najabrdziej elementarnie
28 gru 20:58
Jack: ja doszedlem do tego msca : 2(ab)2−4ab+1
28 gru 21:02
Jack: aczkolwiek srednie uzasadnienie : D
28 gru 21:06
zeesp: Też bym to zrobił inaczej, ale wychodząc z zalożenia, że ktoś nie ma żadnych narzędzi to tu nic
sie nie dzieje
28 gru 21:09
Dżin: zeesp dzięki, ja bym na to nie wpadł
Jack według Ciebie wszystko jest średnie
28 gru 21:11
Jack: bo ja oczekuje wiesz, prostego rozwiazania ze pokazesz typu
(a−b)
2 ≥ 0
i to dla mnie jest dowod
28 gru 21:12
Dżin: Ale to takie 2/10

Ciekawe jak zrobi
Kacper..
28 gru 21:14
Saizou : Tak jak moja odpowiedź
28 gru 21:35
Jack: to o srednich to juz wgl.. : D
28 gru 21:41
Benny: @Kacper Ty miales nierownosci miedzy srednimi w liceum?
28 gru 21:44
Jack: niektorzy juz calki w liceum liczyli...
28 gru 21:49
Dżin: Jack Rachunek różniczkowy jest w programie
28 gru 22:09
Jack: rachunek rozniczkowy to ja mialem...i skonczylo sie na pochodnym
28 gru 22:11
Jack: pochodnych*
a calek juz sie nie rusza
28 gru 22:12
bezendu:
Po co Ci całki w liceum ? Będziesz liczyć pole wykresu, pomiędzy funkcjami, liczyć objętość
brył w układzie 3 współrzędnych ?
Nawet nie znasz definicji całki więc nie gorączkuj się tak, nauczysz się w swoim czasie.
28 gru 22:15
Jack: definicji nie znam, ale podstawowe wzory juz tak : D
28 gru 22:16
bezendu:
No i co z tego, że znasz wzory jak nie wiesz co liczysz...
Bez komentarza... Czyli tylko wykuć wzory, a nie wiedzieć co się liczy
28 gru 22:17
Jack: jak musze policzyc pole np. w paraboli, to licze calke, i tyle
28 gru 22:17
bezendu:
Pole w paraboli, to ja nawet tego nie potrafię

Co innego policzyć pole zawarte pomiędzy parabolą a jakąś wykresem jakieś funkcji.
I właśnie pokazałeś, że nie wiesz co to jest całka i do czego służy

K.O
28 gru 22:20
Dżin: bezendu rachunek różniczkowy na poziomie licealnym to przeważnie(bądź tylko) zadania
optymalizacyjne
28 gru 22:21
Jack:

mam na mysli takie cos (pole zaznaczone czerwonymi kreskami)...
zawsze mam tak, ze moje slowa nie wyrazaja tego co mysle ; )
28 gru 22:22
bezendu:
Więc własnie nie wiem po co mu teraz całki skoro w liceum jest tyle fajnego materiału do nauki.
A tym bardziej wątpię żeby w lo liczyło się pole ograniczone krzywymi
28 gru 22:23
Jack: "fajny materiał"
hmm, jestem bardzo ciekaw, co tam jest fajnego
28 gru 22:23
Dżin: Matematyka sama w sobie jest fajna
28 gru 22:24
Jack: najtrudniejsze dzialania to dodawanie i odejmowanie
8+5 zawsze sprawdzam na kalkulatorze...
28 gru 22:26
28 gru 22:27
Jack: planimetria , trygonometria i ogolnie bryly to temat ktorego najbardziej nie lubie... a co tu
robie ? na tym forum 99% zadan ktore dostaje to jakies trojkaty do obliczenia...otwieram ten
link i co? kolejne trojkaty... ehhh
28 gru 22:28
bezendu:
Kolejne trójkąty, ale nie udowodnisz żadnego zadania w tym pliku, chyba, że znajdziesz gotowca
na necie
28 gru 22:29
Jack: twierdzenie ptolemeusza?!
28 gru 22:29
Jack: challenge accepted...

chociaz jedno udowodnie !
28 gru 22:29
Dżin: Chłopaki.. nie róbcie mi tutaj offtopa bo
Kacper się wystraszy, i co? nie będzie jego
rozwiązań
28 gru 22:33
Jack: lujowe to zadania
w sensie nietypowe : D
28 gru 22:35
zombi: Akurat 1. z Pompe jest banalne XD tak jak nienawidzę plani to pierwsze bym zrobił
28 gru 22:42
Eta:
a>0, b>0 i a+b=1 to ab∊(0,1)
a+b=1 /
2 ⇔ a
2+b
2=1−2ab
i a
4+b
4 = (a
2+b
2)
2−2a
2b
2 = (1−2ab)
2−2a
2b
2= 2a
2b
2−4ab+1
| | 1 | | 7 | |
to a4+b4≥ |
| ⇔ 2a2b2−4ab+ |
| ≥0 Δ= 9 |
| | 8 | | 8 | |
| | 4+3 | | 4−3 | | 1 | | 1 | |
ab= |
| >1 −−− odrzucamy lub ab= |
| = |
| ⇔ 2a2b2= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 8 | |
ze znanej nierówności a
4+b
4≥2a
2b
2
c.n.u
28 gru 22:46
Dżin: Dzięki
Eta!
28 gru 22:52
Jack:

|PB| =
√a2+b2
|RQ| =
√a2+b2
28 gru 22:55
Jack: i co, pierwsze zrobilem !
28 gru 22:55
Jack: wszystkie katy proste powiedzialy co mamy robic ; D
i ze to jest kwadrat...
28 gru 22:56
Jack: aczkolwiek nadal nie wiem co to jest rzut prostokatny...i czy to ma znaczenie tutaj : D
28 gru 22:57
Benny: @
bezendu widzisz, ja jeszcze całek nie miałem, a w liceum już mają
28 gru 23:07
Jack: nie mamy wlasnie, Benny...
28 gru 23:10
Jack: tylko gdybym trzymal poziom tego co mamy, to bym nie rozwiazal najprostszych nierownosci... : D
sam musze sie "douczac"
28 gru 23:11
Benny: Ja na Twoim miejscu też bym się douczał, ale bez sensu całek czy równań różniczkowych. Porób
sobie jakieś OMG lub jeśli jesteś zdolny to OM
28 gru 23:24
Jack: @ Dżin
ewentualnie
zaczne juz od momentu
2a
2b
2 − 4ab + 1 = (
√2ab −
√2)
2 −
√2 + 1
obustronny pierwiastek
√2ab −
√2 ≥ (
√−78 + √2) <−−ten warunek odpadnie potem...
lub
−
√2ab +
√2≤ (
√−78 + √2) / *(−1)
√2ab −
√2 ≥ (
√−78 + √2)
b = 1− a
√2a(1−a) −
√2 ≥(
√−78 + √2)
liczymy wierzcholek, bo tam jest minimum
.
.
.
za duzo pisania...
po porownaniu, na koncu wyjdzie
√2 < 4
c.n.u....
28 gru 23:28
zombi: Rób zadania konkursowe, pomagają rozwijać myślenie. Prawda jest taka, że zadania maturalne to w
95% schematy. System edukacji zapomina o tym, co w matematyce najważniejsze, myśleniu!
28 gru 23:28
Jack: oczywiscie tyle rownan bez sensu wykonywac xd
@Benny
Co to OMG / OM ?
28 gru 23:29
Jack: no wlasnie ja wgl nie mysle ; D
28 gru 23:29
zombi: Olimpiada matematyczna gimnazjalistów (którą zlikwidowali) oraz Olimpiada matematyczna dla
uczniów szkół średnich.
28 gru 23:30
28 gru 23:31
Jack: zlikwidowali? ; o
28 gru 23:31
Jack: sugerujesz, ze jestem az tak slaby, ze tylko poziom gimnazjum bd umial zrobic? w klasie
maturalnej...
28 gru 23:31
zombi: Była z tym sprawa związana, że MEN zlikwidował OMG, z niewiadomych albo wiadomych przyczyn. Ale
najwidoczniej wrócili do niej.
28 gru 23:32
zombi: Uwierz mi, że jeśli robiłeś jedynie zadania maturalne to nie tkniesz 80% zadań z gimnazjalnej
28 gru 23:32
Benny: Nic nie sugeruje. Nie wiem jaki jest Twój poziom.
28 gru 23:33
Jack: to wam powiem − > tak niski ze jak sie poloze na podlodze to moj poziom przebija podloge
28 gru 23:34
Jack: nie ma ktos zadan z funkcja wykladnicza/logarytmami
do sprawdzianu bym sie pouczyl
28 gru 23:37
Dżin: Znaleźć wszystkie rzeczywiste wartości a, dla których pierwiastki równania:
log
2(x+3)−2log
4x=a
należą do przedziału (3;4)
Działaj!
28 gru 23:44
Jack: | | log4 (x+3) | |
log2 (x+3) = |
| = 2 log4 (x+3) = log4 (x+3)2 |
| | log4 2 | |
log
4 (x+3)
2 − log
4 x
2 = a
28 gru 23:55
Benny: | | 1 | |
Zapamiętaj, że logabc= |
| logac |
| | b | |
28 gru 23:57
28 gru 23:59
Jack: @ Benny, co to za wlasnosc ? ; o
28 gru 23:59
Jack: dalej za bardzo nwm jak to zrobic : D
29 gru 00:01
Dżin: Uzupełnię wypowiedź
Bennego:
29 gru 00:03
Jack: ciekawe, a przyda mi sie tu ?
29 gru 00:04
Eta:
29 gru 00:05
Dżin: Tego to ja nie wiem
29 gru 00:06
Benny: Łatwo ją wyprowadzić.
| | logac | | 1 | |
logabc= |
| = |
| logac |
| | logaab | | b | |
29 gru 00:06
Jack: wiecej jak to ze
nie wymysle...nwm jak uwzglednic ten przedzial (3;4)
29 gru 00:07
Eta:
@
Benny widzę ,że nauka nie poszła na marne
29 gru 00:08
Benny: Jasne, że nie, tylko to ni jak mi się teraz przyda do egzaminu z logiki
29 gru 00:10
Eta:
Dasz radę i z logiką
29 gru 00:11
Jack: a mi to nikt nie pomoze

: D
29 gru 00:11
Godzio: Już jesteś na mecie,
| | 3 | |
2a = 1 + |
| ⇒ x = ... ∊ (3,4) |
| | x | |
29 gru 00:12
Mila:
Benny, czytaj teorię, wykłady − wtedy zrozumiesz. Analizuj przykłady z ćwiczeń.
29 gru 00:12
Jack: ... (tak wiem , jestem debilem)
29 gru 00:14
Dżin: Jack mam jeszcze jedno zadanie dla Ciebie, możesz zrobić po śniadaniu

Rozwiąż równanie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
log2x+(log4x+ |
| log8x+ |
| log16x+...+ |
| log2n+1x)=2n− |
| |
| | 2 | | 3 | | n | | n+1 | |
x∊R n∊N
+
29 gru 00:15
Benny: Z tymi wykładami to nie byłym taki pewien. Większość z tego co mam napisane to nie wiadomo o
chodzi, nie tylko w moim przypadku. Przykłady z ćwiczeń to nawet nie ma o czym mówić, jedyna
nadzieja pozostaje w książkach
29 gru 00:16
Jack: | 3 | | 3 | |
| > 3 ⋀ |
| < 4 |
| 2a −1 | | 2a −1 | |
29 gru 00:17
Jack: z pierwszego
a ∊ (0;1)
z drugiego
chyba nie dam rady
| | 7 | |
mam ze a = 0 lub 2a = |
| ... |
| | 4 | |
paraboli z tego nie narysuje : D
29 gru 00:23
Jack: Any ideas?
29 gru 00:30
Godzio:
| 3 | |
| < 4 / * (2a − 1)2 i niech 2a − 1 = t > − 1 |
| 2a − 1 | |
3t < 4t
2
4t
2 − 3t > 0
t(4t − 3) > 0
2
a − 1 < 0 ⇒ 2
a < 1 ⇒ a < 0
| | 3 | | 7 | | 7 | |
2a − 1 > |
| ⇒ 2a > |
| ⇒ a > log2 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
29 gru 00:30
Jack: Dlaczego
1) t > − 1
29 gru 00:34
Jack: Tak wgl to dzieki za pomoc
29 gru 00:36
Godzio:
2
a > 0 to 2
a − 1 > −1
29 gru 00:37
Jack: Hmm nwm jakndossedles do tego zapisu no ale niecj bedzie...
Co ciekawe a nalezy do zbioru pustego...
29 gru 00:40
Godzio:
Pytaj, po to tu jestem, żeby wytłumaczyć

W między czasie odrzuciliśmy a = 0, a to jest z pewnością rozwiązaniem
29 gru 00:43
Godzio:
A rozwiązanie to:
29 gru 00:46
Jack: Nie rozumiem jak z
Czyli przedostatnia i ostatnia linijka postj 00:30
29 gru 00:46
Godzio:
| | 7 | | 7 | |
Aaa, moje przeoczenie, oczywiście powinno być log2 |
| , a nie |
| |
| | 4 | | 4 | |
29 gru 00:47
Jack: I dlaczego 0 pasuje skoro zbiór obustronnie otwarty
29 gru 00:48
Jack: Aa...no dobra to teraz wszystko jasne
29 gru 00:49
Jack: Oprpcz tego zera
29 gru 00:49
Jack: Ja ide spac... Dziekuje za pomoc i dobranoc
29 gru 00:51
Godzio: Dzieląc przez 2
a − 1 wykluczasz a = 0, więc dla niego osobno trzeba sprawdzić co się dzieje.
| 3 | |
| = 0, a to nie ma rozwiązań (wcześniej się coś pomyliłem, późna pora  ) |
| x | |
29 gru 00:51
Godzio: Dobranoc
29 gru 00:53
Metis: | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
log2x+(log4x+ |
| log8x+ |
| log16x+...+ |
| log2n+1x)=2n− |
| |
| | 2 | | 3 | | n | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log4x+ |
| log8x+ |
| log16x+...+ |
| log2n+1x |
| | 2 | | 3 | | n | |
| log2x | | 1 | | log2x | | 1 | | log2x | |
| + |
| * |
| + |
| * |
| +...= |
| log24 | | 2 | | log28 | | 3 | | log216 | |
| log2x | | log2x | | log2x | | log2x | |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 2 | | 6 | | 12 | | n2+n | |
Jutro reszta
29 gru 01:35
Kacper:
Ale śmietnik

(Jadę na zakupy i rozwiązania podam jak wrócę)
Benny − nie miałem nierówności Cauchy'ego w LO, ale na studiach pisałem magisterkę o tym

Poza tym zadanie z logarytmem nie pójdzie bez znajomości pewnego twierdzenia.
Znam książkę, z której to zadanie wzięto. Zapewne autor sam nie umie go rozwiązać, ale na
szczęście tam jest pełne rozwiązanie
29 gru 08:58
Benny: Kurcze prawie mi wyszło

Dostałem 2
n(2n+1)/(n+1)=x
(2n+1)/(n+1) chyba, że sobie spierwiastkuje i dostanę x=2
n lub
jest błąd i x=2
29 gru 09:42
29 gru 12:01
Lorak: wolfram może nie zrozumieć ' + ... + '
29 gru 12:20
Jack: a tak na serio to banał takie zadanie
juz poczatku nie bd przepisywac...jestem zbyt leniwy : D
wiec mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
log2 x(1 + |
| + |
| + ... + |
| ) = 2n − |
| |
| | 2 | | 6 | | n(n+1) | | n+1 | |
| | 1 | | n | |
log2x (1 − |
| ) = 2n − |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
| | 1 | | n | |
log2 x − log2x * |
| = 2n − |
| / * (n+1) |
| | n+1 | | n+1 | |
(n+1) log
2x − log
2 x = 2n(n+1) − n
log
2x (n+1 − 1) = 2n
2 + n
log
2 x*n = 2n
2 + n
.
.
.
hmm, tu chyba utknalem : D
29 gru 12:42
Benny: Źle od początku
undefined
29 gru 12:47
Jack: co jest niby zle ? ; d
29 gru 12:48
Benny: Jak wyciągnąłeś sobie log2x skoro wszędzie jest inna podstawa?
29 gru 12:51
Jack: oj benny, wszedzie jest ta sama....
29 gru 12:51
Benny: No chyba, że w pamięci sobie wszędzie zmieniłeś, ale i tak nadal źle.
29 gru 12:52
Jack: No jak majster no...paczaj
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
log2x+(log4 x + |
| log8x+ |
| log16x+... + |
| log2n+1x)=2n − |
| |
| | 2 | | 3 | | n | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
log2x+ |
| log2 x+ |
| log2 x+ |
| log2x +...+ |
| log2n+1x=2n − |
| |
| | 2 | | 6 | | 12 | | n | | n+1 | |
log
2x( ...
29 gru 13:00
Jack: Wszystko sie zgadza...nwm w czym masz problem : D
29 gru 13:01
Benny: | | 1 | |
I mówisz, że suma 1+ |
| +... jest równa 1−coś? |
| | 2 | |
29 gru 13:02
Dawid: Kto szuka problemu ten go znajdzie
29 gru 13:02
Jack: oj Benny, kto Cie matmy uczył

to jest typowy ciąg nietypowy
ahahah, zapomnialem dodac jeden na koncu , faktycznie tam lekko skopalem
a co do tego ciagu
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + ... = |
| 2 | | 6 | | 12 | | 20 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| + ... = |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= (1− |
| ) + ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + ... |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | |
29 gru 13:09
Benny: Specjalnie log
2x jest przed nawiasem, aby coś zauważyć
29 gru 13:09
Benny: @Jack coś sugerujesz?
29 gru 13:11
Jack: sugeruje ze sugerujesz ze sie myle, kiedy mam racje
29 gru 13:11
Metis: Mój post jest 1:35 jest

? Pisałem to w nocy
29 gru 13:12
Jack:
29 gru 13:18
Metis: Benny ,
Kacper potwierdźcie
29 gru 13:19
Jack: co do tamtego mojego bledu
tak powinno byc...
| | 1 | | n | |
log2x + log2x (1− |
| ) = 2n− |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
29 gru 13:19
Qulka: zgadzam się z
Jackiem
29 gru 13:23
Metis:
29 gru 13:25
Qulka: aaa i obaj macie to samo

jakby nie było widać ..bo się chyba pogubiłam o co kto pytał
29 gru 13:30
Jack: no tak, tylko ja rozwinalem wypowiedz Metis
29 gru 13:31
Qulka: aa bo widziałam ten niżej i myślałam że liczyłeś oddzielnie

tak to jest jak post ma kilka
wątków
29 gru 13:35
Jack: to teraz niech ktos moj post rozwinie
| | 1 | | n | |
log2x(2 − |
| ) = 2n − |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
29 gru 13:39
Benny: No zwykła równość logarytmiczna.
29 gru 13:42
Qulka: x=2n
29 gru 13:42
Metis: | | 1 | |
Skąd Ci się wzieło to 2− |
| |
| | n+1 | |
29 gru 13:42
Dżin: | | 1 | | 1 | |
log2x+log2x(1− |
| )=log2x[1+(1− |
| )] |
| | n+1 | | n+1 | |
29 gru 13:46
Jack: @Metis − log2x przed nawias
29 gru 13:47
Jack: @Qulka
Moglabys rozpisac : D
29 gru 13:48
Dżin: | | 2n+1 | | n(2n+1) | |
log2x* |
| = |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
log
2x=n
x=2
n
29 gru 13:52
Jack: moge tak po prostu skrocic? ; o
29 gru 13:56
Jack: a, no tak, to mnozenie...to fajno ; D
x = 2n
wiec jednak to zadanko bylo do ogarniecia
29 gru 13:57
Dżin: n≠−1
29 gru 13:57
Jack: w poleceniu bylo ze "n" ∊ N
+
29 gru 14:00
Dżin: nie znasz się na żartach...
29 gru 14:04
Jack: Niestety nadal nie rozumiem co miał na myśli [Benny]...dwa razy mowil ze mam zle
29 gru 14:08
Kacper:
Ok to czas na zadanko:
Rozwiązanie (nie moje − zapożyczone)
Lemat:
Prawdziwa jest nierówność: (a
2+b
2)(c
2+d
2)≥(ac+bd)
2 (*)
(dowód zostawiam wam, bo jest prosty)
| | 1 | |
Aby dowieść nierówności x4+y4≥ |
| wystarczy pokazać, że: |
| | 8 | |
| | (x+y)4 | |
x4+y4≥ |
| ⇔ 8(x4+y4)≥(x+y)4 |
| | 8 | |
Korzystamy z lematu z danymi a=1, b=1, c=x, d=y
8(x
4+y
4)=4(1+1)(x
4+y
4)≥(*)≥4(x
2+y
2)
2=(1+1)(x
2+y
2)(1+1)(x
2+y
2)≥(*)
≥(x+y)
2(x+y
2)=(x+y)
4
c.k.d
29 gru 14:16
Dżin: Dzięki
Kacper!
29 gru 14:32
Benny: @Jack cały czas chodziło mi o tą 1, nie powiesz chyba, że miałeś dobry wynik.
29 gru 14:34
Kacper:
Jeszcze mam 2 rozwiązania, ale idę po drzewo teraz.
29 gru 14:35
Kacper:
Dżin jesteś on czy ona?
29 gru 14:35
Dżin: Dżin kobietą być nie może.
29 gru 14:38
Kacper:
Nigdy nie spotkałem się z faktem, że dżin musi być mężczyzną
29 gru 14:41
Jack: @Benny
no dobra... niech Ci bedzie : D
29 gru 15:08
Dżin: Kacper gdzie studiujesz?
29 gru 15:21
Kacper:
Dzin ja trochę starszy jestem i uczę w szkole.
29 gru 15:41
Dżin: Aha.
29 gru 15:48
Jack: Aha
. <−− kropka nienawiści
29 gru 16:47
Kacper:
Nienawiści? Dlaczego?
29 gru 18:40
Dżin: Heh, właśnie też nie wiem
29 gru 18:49
PW: Mniej skomplikowana wersja dowodu, nie wymagająca znajomości lematu przytoczonego przez
Kacpra:
Z faktu, że dla dowolnych u, v
(u − v)
2 ≥ 0
wynika
u
2 + v
2 ≥ 2uv
2u
2 + 2v
2 ≥ u
2 + v
2 + 2uv
(1) 2(u
2 + v
2) ≥ (u + v)
2.
Po podstawieniu u = x
2 i v = y
2 dostajemy
| | (x + y)2 | |
(2) 2(x4 + y4) ≥ (x2 + y2)2 ≥ ( |
| )2, |
| | 2 | |
przy czym ostatnia nierówność jest skutkiem ponownego zastosowania (1) ze zmienionymi
symbolami. Z (2) wynika
co oznacza że dla x + y ≥ 1 prawdziwa jest nierówność
Jak widać nierówność nie wymaga założenia x, y > 0 ani x + y = 1, wystarcza założenie
x + y ≥ 1.
29 gru 22:39
Kacper:
PW pięknie

rzeczywiście uproszczona wersja
30 gru 09:07
Dżin: Dzięki
PW
30 gru 13:53