szybkie głupie pytanie, f. kwadratowa
Marcinek: Jak się rysowało x(x+2)
wiem pierwiastki
x=0
x=−2
ale
xw = ?
yw = ?
28 sty 11:22
studentka: chodzi o wykres funkcji jak narysować?
28 sty 11:24
Marcinek: taa...
28 sty 11:27
The City:
Przkształcasz x(x+2) na x
2 + 2x
Potem −
79
28 sty 11:29
studentka: wzór na wierzchołek xw=−b2a i to jest miejsce wierzchołka w x, a yw=−Δ4a i to jest
wartość wierzchołka w y
28 sty 11:29
The City:
Swoją drogą, to jak nie chcesz przekształcać to korzystasz z tego, że w funkcji kwadratowej
| | x1 + x2 | |
Xw = |
| , a Yw = f(Xw) |
| | 2 | |
28 sty 11:31
Marcinek: xw = −1 wychodzi
yw = 0
trochę to dziwne jest
28 sty 11:33
The City:
yw = −1
28 sty 11:35
Marcinek: no ale delta wychodzi 0 (chyba)
28 sty 11:41
The City:
masz x
2 + 2x (+ 0)
czyli a=1, b=2, c=0
Δ = b
2 −4ac = 2
2 − 4 * 1 * 0 = 4
28 sty 11:47
The City:
| | −Δ | | −4 | |
Miało być Yw = |
| = |
| = −1 |
| | 4a | | 4 | |
28 sty 11:49
utem:
Po co delta?
xw=−1
yw=f(−1)=(−1)*(−1+2)=−1
28 sty 17:14
The City:
utem − 11:31
28 sty 17:46