lepus
stokrotka: Uzasadnij, że jeśli dla trzech liczb rzeczywistych a, b, c spełniony jest warunek
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| + |
| = |
| , to co najmniej dwie z nich są przeciwnych znaków i są |
| | a | | b | | c | | a+b+c | |
równe co do wartości bezwzględnej
27 sty 14:42
27 sty 16:03
stokrotka: Właśnie nie rozumiem, skąd wzięła się ta delta. Ktoś mógłby mi to wytłumaczyć. Przecież wzór na
deltę to b2−4ac
27 sty 20:09
PW: To jest typowy szkolny błąd w myśleniu. Wzór traktujemy "sztywno", jak napisałaś Δ = b2−4ac,
nie zwracając uwagi na jego sens. A sens jest taki, że a o współczynnik przy kwadracie
zmiennej, b to współczynnik przy pierwszej potędze niewiadomej i c to "wyraz wolny".
Rozwiązujący spojrzał na równanie
c2(a+b) + c(a+b)2+ab(a+b)=0
jak na równanie zmiennej c .
Po podzieleniu obu stron przez (a+b) mamy
c2 + (a+b)c + ab=0
− rolę współczynnika a odgrywa w nim 1, rolę współczynnika b odgrywa (a+b), a wyrazem wolnym
jest ab.
27 sty 20:29
stokrotka: Dziękuję

Rewelacyjnie mi to wytłumaczyłeś
27 sty 20:40
Eta:
Można tak:
a,b,c≠0 i a+b+c≠0
po równoważnych przekształceniach tej równości:
otrzymasz:
| (a+b)(a+c)(b+c) | |
| =0 ⇒ a= −b v a= −c v b= −c |
| abc(a+b+c) | |
wniosek.............
27 sty 21:40