uzasadnij
hadf 32: | | 1 | |
Uzasadnij, że jeśli dla trzec liczb rzeczywistych a, b, c spełniony jest warunek |
| + |
| | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| = |
| , to co najmniej dwie z tych liczb są przeciwnych znaków i są |
| | b | | c | | a+b+c | |
równe co do wartości bezwzględnej.
30 lis 13:09
hadf 32: hm?
30 lis 16:46
Panko: Że co najmniej dwie są przeciwnych znaków.
Załóżmy, że 0<a<=b<=c wtedy a−1>=b−1>=c−1>0
Stąd 0 <3/c<=a−1+b−1+c−1<=3/a
0 <3/c<= (a+b+c)−1 <=3/a
stąd c>= 3(a+b+c)>=a
stąd 0>= 2c+3(a+b) sprzeczność
analogicznie gdy są jednocześnie ujemne.
30 lis 17:42
Panko: 1) Można zgadnąć,że (ab+bc+ca)(a+b+c)−abc =(a+b)(b+c)(c+a) ale trzeba byc małym
Ramanujanem
2) a−1+b−1+c−1= (a+b+c)−1 ⇒ (ab+bc+ca)(a+b+c)−abc =0
stąd c2(a+b) +c(a+b)2+ab(a+b)=0
Δ=(a−b)2(a+b)2 √Δ=Ia2−b2I
stąd c=−a ⋁ c=−b czyli f(c)=(a+b)(c+b)(c+a)
30 lis 20:11