Trzy niewiadome
jolka: Oblicz ile lat ma syn, ile ojciec, a ile dziadek, wiedząc, że 1/4 sumy lat dziadka i syna jest
równa połowie wieku ojca oraz, że 5 lat temu ojciec miał o 35 lat mniej niż dziadek i syn
razem oraz, że za 3 lata dziadek będzie miał o 7 lat więcej niż ojciec z synem razem.
26 sty 15:23
Janek191:
s, o, d
| | 1 | |
0,5 o = |
| *( s + d) / * 4 ⇒ 2 o = s + d |
| | 4 | |
5 lat temu
( s − 5) + ( d − 5) = ( o − 5) + 35
Za 5 lata
( s + 3) + ( o + 3) = ( d + 3) − 7
26 sty 15:29
26 sty 15:32