promien kola
marek: W kwadracie o boku 2 połączono środek jednego z boków z końcami przeciwległego boku, dzieląc
kwadrat na trzy trójkąty. Oblicz sumę długości promieni kół wpisanych w dwa z tych trójkątów
mających wspólny bok.
Obliczyłem promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny. Dalej wiem też, że można z pewnego
wzoru onliczyć promień koła wpisanego w trójkąt równoramienny, ale go w szkole nie miałem czy
mozna ten promien okregu wpisanego w trojkat równoramienny obliczyc jakos z pitagorasa albo
jakos inaczej ?
25 sty 22:01
marek: czy można te wysokość wyliczyć z zależności 1/3 h, w sumie to nie jest trójkąt równoboczny a ta
zasada dotyczy chyba tylko równobocznego

mógłby ktoś mi podpowiedzieć
25 sty 22:07
Mila:

Jeżeli uczyłeś się o kręgach wpisanych w wielokąty to na pewno był wzór
na pole Δ w zależności od r.
Promienie są prostopadłe do boków Δ w punktach styczności:
| 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *a*r+ |
| *b*r+ |
| *c*r⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| a+b+c | |
PΔABC= |
| *r −p− połowa obwodu trójkąta pomnożona przez r . |
| 2 | |
PΔ=p*r
=====================
ΔEDC:
d
2=1
2+2
2
d=
√5
2=(3+
√5)*r \*(3−
√5)
2*(3−
√5)=(9−5)*r
2*(3−
√5)=4*r
=============
ΔBCE:
| 2+√5+√5 | |
p= |
| − połowa obwodu Δ |
| 2 | |
p=1+
√5
2=(1+
√5)*r'
=============
25 sty 22:26
25 sty 22:28
Eta:

Z podobieństwa trójkątów GCF i OEF z cechy (kkk)
| 1 | | r | |
|
| = |
| ⇒ r=........... |
| √5 | | 2−r | |
25 sty 22:28
marek: Mila bardzo dziękuję

ten pierwszy promień też mam taki, tylko troche inaczej liczyłem
1.pitagoras.
2.potem na dole wyszedł kwadrat r na r z promieni
3.boki styczne porównałem i wszytsko równaniem do obwodu trójkąta
ale mam problem z tym środkowym trójkatem równoramiennym, jestem w gimnazjum i nie mamy takich
wzorów, wiem o nim bo patrzyłem na te zadania, stad pytam czy da sie to zrobić bez użycia tych
wzorów ?
25 sty 22:30
marek: eta dzięi

tak podobieństwo miałem i nie widziałem tego, ale teraz stokrotne dzięki
25 sty 22:31
Eta:
25 sty 22:34
marek: tutaj zrobilem tak:
r+2−r+2−r+r+1−r+1−r =2+1+√5
25 sty 22:37
Eta:
r dużego możesz policzyć tak, jak podał Ci
===
| 2P | | 4 | | 2 | |
r= |
| ⇒ r= |
| = |
| |
| 2+√5+√5 | | 2(1+√5) | | 1+√5 | |
25 sty 22:39
marek: ja to rozumiem ale jesli nikt w gimnazjum mi tego wzoru nie pokazal to nie mogę tego tak
obliczyc. kiedyś mi siostra pomogla w jakim zadaniu swoim wzorem z liceum i babka mi nie
uznala

dzięki
25 sty 22:46
Eta:

Dla każdego trójkąta prostokątnego:
| a+b−c | |
c= a−r+b−r ⇒ 2r=a+b −c ⇒ r= |
| |
| 2 | |
25 sty 22:46
marek: wiem,wiem

ale ja nie mogę od razu napisać r=(a+b−c):2 i sobie podstawić, tylko stycznymi i
zwykłym równaniem choć wiem, że to zrobiłem

, ale nie uznają mi jeśli tak od razu napiszę
25 sty 22:52
Eta:
Pani powinna Ci to uznać
25 sty 22:55
Mila:
W której klasie jesteś i jaki masz podręcznik do matematyki?
25 sty 23:07