pytanie cz tak możńa
matrioszka: ∫√1 + √xdx
jakieś pomysły ? chodzi o to by najpierw podstawić √x ianstępnie przez częsci to liczyć ?
25 sty 17:32
Jerzy:
1 + √x = t
25 sty 17:34
Jerzy:
| 1 | |
| dx = dt ⇔ dx = 2√xdt = 2(t−1)dt |
| 2√x | |
= 2∫
√t(t − 1)dt = ... chyba dasz rade sam/a
25 sty 17:36
matrioszka: 2dt =
√xdx i co dalej ?
25 sty 17:40
Jerzy:
patrz wyżej
25 sty 17:41
matrioszka: okej, dziękuję
25 sty 17:41
matrioszka: wiem, pojawiło się w trakcie pisania
25 sty 17:41
matrioszka: dalej przez częsci ?
25 sty 18:03
25 sty 18:06
matrioszka: ej ... nie mieszaj
25 sty 18:09
matrioszka: podijam
25 sty 18:14
25 sty 18:17