25 sty 17:42
Nie umiem macierzy: twierdenie Kroneckera−Capellego
25 sty 17:42
Nie umiem macierzy:
25 sty 17:53
Nie umiem macierzy: Przepiszę tu
x+2y−3z = 2
5x−y+2 = 1
rzA = 2 (nie chcę mi się pisać obliczeń, ale jest dobrze)
rzU = 2
rzA=rzU
[1 2 −3]
[5 −1 1] = −1−10 = −11
x+2y−3α =2
5x−y+α = 1
x = 411 + 111α
y= 911α+1611α
z=α
skąd się wziął ten ostatni układ?
25 sty 17:57
utem:
Chodzi Ci o 3 ostatnie linijki?
25 sty 18:20
Nie umiem macierzy: tak
25 sty 18:22
utem:
x+2y−3α =2
5x−y+α = 1⇔
−−−−−−−−−−−−
x+2y=2+3α
5x−y=1−α
−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 2 ||2+3α
5 −1 || 1−α w
2−5w
1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 2 || 2+3α
0 −11 ||−9−16α /:(−11)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 2 || 2+3α w1−2w
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=============== stąd:
=================
25 sty 18:32