walec
Adefa: Pole powierzchni bocznej walca jest 5 razy większe od sumy pól jego podstaw . miara kąta
nachylenia przekątnej przekroju osiowego tego walca do podstawy jest w przybliżeniu równa
A 79
B. 68
C 51
D 22
25 sty 10:47
kochanus_niepospolitus:

P
b = π*r*l
2*P
p = 2*π*r
2
P
b = 5* (2P
p) ⇔ πrl = 10πr
2 ⇒ l = 10r
arctg 5 = .....
25 sty 10:51
Adefa: TG 5 i co z tym zrobić?
25 sty 11:42
kochanus_niepospolitus:
masz wyznaczyć KĄT (w przybliżeniu) ... więc wyznaczasz wartość 'arctg 5'
25 sty 12:05
Adefa: A to nie jest cosinus
25 sty 13:20
25 sty 13:20
dero2005:
arcustg5o = 78,69o ≈ 79o
Odp. A
25 sty 13:23
kochanus_niepospolitus:
dero −−− tylko bez tych stopni w wartości arctg
25 sty 13:25
dero2005:
No tak, to zrozpędu
25 sty 13:32
boczekarnold: ja mam w liceum podstawowa matme a nie rozszerzenie
25 sty 13:38
dero2005:
P
b = 2πrl
2P
p = 2πr
2
2πrl = 5*2πr
2
5r = l
| | l | | 5r | | 5 | |
tgα = |
| = |
| =. |
| |
| | 2r | | 2r | | 2 | |
OdpB
25 sty 13:55
Adefa: ale tg=5 tez idczytam z tablic ze to 79 stopni?
25 sty 14:01
dero2005:
Ale spójrz na rozwiązanie @kochanusniepospolitus z 10:51 tam jest błąd
Pb = 2πrl a nie πrl
25 sty 14:12
Adefa: ok ok, to wtedy dla tg=5/2 moge odczytac ze to 68?
25 sty 14:16
dero2005:
Tak
25 sty 14:17
Adefa: merci :3
25 sty 14:17