Logarytmy
Rook: (log5 2 + log2 625 + 4)(log5 2 − 2log50 2 )*log2 5 − log5 2
24 sty 20:31
24 sty 20:32
Michał : Miłej lektury
24 sty 20:33
Rook: Pisalem do jakiego miejsca doszedlem, ale wtedy wychodza ulamki i po prostu mi sie to tak
rozjechalo, ze zrobilem delet'a
24 sty 20:38
Rook: i nie wiem za bardzo co robic od tego momentu xd
24 sty 20:39
Michał : Zapisz początkowy przykład. Może można prościej. Tu zamieniaj na jednakowe podstawy.
24 sty 20:43
Rook: w ksiazce mam podobny przyklad gdzie rozlozyli
(log
5)
2 + 4 + 4log
52 na (log
52 + 2)
2 i w tym sie rozlozylem

, bo nie wiem jakbym mial
to zrobic w tym przypadku xd
24 sty 20:45
Rook: znaczny nie to napisalem to co akurat wiem
24 sty 20:45
Rook: i juz wiem co zrobilem zle xd, w sumie dziwne, ze takie rzeczy zauwazam dopiero jak napisze na
necie co zrobic xD, ale zastanawia mnie to
2log52
log52 − −−−−−−−−−−−
log50
24 sty 20:47
Rook: i ze to daje
2
1 − −−−−−−−−−−−−−−− jak to tak zredukowali na 1−2/x bo jakos tego nie umiem tego
zobaczyc

log
52 + log+525
24 sty 20:48
Michał : Bzdury piszesz, bez składni, bez zapisu , bez zadania, nikt nie będzie się domyślał.
Przekształcenia są rezultatem użycia wzorków które Ci wyżej podałem.
24 sty 20:52
qulka: wymik to 2
24 sty 21:03
qulka: jeśli log
25=t to
| | 1 | | 2t | | 1 | | (2t+1)2 | | 1 | | 2t | |
( |
| +4t+4)(1− |
| ) − |
| = |
| − |
| = |
| = 2 |
| | t | | 1+2t) | | t | | t(2t+1) | | t | | t | |
24 sty 21:08