ostrosłup praiwdłowy śceściokątny
milka: Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego wynosi 12, a stosunek pola jednej ściany
bocznej ostrosłupa do pola jego podstawy równa się 1:3. Oblicz V i Pc.
23 sty 19:28
23 sty 19:49
milka: skąd wziął się ten wzór na Pp i jak dokładnie wyglądają obliczenia z wzorem Pitagorasa?
23 sty 19:52
milka: chodzi o ten wzór na Pp w obliczeniach na V
23 sty 19:54
dero2005:
(a√3)2 = 122 + (a√32)2
3a2 = 144 + 3a24
12a2 = 432 + 3a2
12a2 − 3a2 = 432
9a2 = 432
a2 = 48
a = 4√3
23 sty 20:03
23 sty 20:04
milka: bardzo dziękuję za pomoc
23 sty 20:10