oblicz pc i v
adek: Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego równa się 12.
Stosunek pola jednej ściany bocznej ostrosłupa do pola jego podstawy równa się 1:3
Oblicz Pc i V
20 sty 16:44
dero2005:

H = 12
3P
s = P
p
h
s = a
√3
h
s2 = H
2 + h
p2
(a
√3)
2 = 12
2 + (
a√32)
2
a = 4
√6
20 sty 17:51
dero2005:
sześciokąt składa się z sześciu trójkątów równobocznych
| | a2√3 | |
pole powierzchni jednego trójkąta równobocznego = |
| |
| | 4 | |
| | a2√3 | | 3a2√3 | |
pole powierzchni sześciu trójkątów równobocznych = 6* |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
23 sty 19:57
23 sty 20:07