geometria analityczna- promień okręgu
naileo: Okrąg o środku w punkcie O jest styczny do prostej l, a okrąg o środku w punkcie S jest styczny
do prostej k. Oblicz promienie tych okręgów oraz odległość między ich środkami. Określ
wzajemne położenie tych okręgów.
l:y=−x+7, O(−2,5)
k:y=x+3, S(4,−1)
Mam problem z obliczeniem promieni. Próbowałam za pomocą prostych prostopadłych i punktu
przecięcia oraz ze wzoru na odległość między prostą a punktem. Dwa różne wyniki... Robię
gdzieś ten sam błąd, a może źle się zabieram do sprawy? Proszę o pomoc.
Odległość między środkami mam. Z położeniem sobie poradzę, no ale do tego potrzebuję promieni.
22 sty 20:20
Ajtek:
Pokaż jak liczysz odległość punktu od prostej. Okrąg o środku O i prosta l na start.
22 sty 20:24
naileo: | | 1 | |
mając prostą l: y=−x+7 mogę wyznaczyć prostą prostopadłą zawierającą promień n:y= |
| |
| | 2 | |
x+b oraz środek z którego wyliczam b=−6. Szukam punktu przecięcia z użyciem obu prostych w
| | 29 | | 8 | |
układzie równań. Wychodzi mi y= |
| i x=− |
| . Teraz mając dwa punkty na |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 14 | |
prostej, za pomocą długości wektora obliczam promień. Wektor PO=[ |
| ;− |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | √37 | |
. Długość wychodzi 2 |
| |
| | 3 | |
22 sty 20:39
Ajtek:
A po co tak skomplikowanie

Tutaj masz gotowy wzorek:
1249 ← klik.
22 sty 20:41
Ajtek:
I dlaczego ⊥ y=
0,5x+b
22 sty 20:42
naileo: | | |Axo+Byo+C| | | 10 | |
za pomocą wzoru d= |
| wychodzi d= |
| |
| | √A2+B2 | | √2 | |
22 sty 20:43
naileo: prostopadła do prostej ma przeciwny i odwrotny współczynnik a
22 sty 20:44
Ajtek:
No owszem, a jaki jest wsp. kierunkowy prostej l
22 sty 20:45
naileo: a=−1
| | 1 | |
czyli współczynnik prostej prostopadłej a= |
| |
| | 2 | |
22 sty 20:46
Ajtek:
Nigdy w życiu, warunek prostopadłości prostych a
1*a
2=−1
22 sty 20:47
naileo: czyli a=1 dla prostej n
ale ze wzoru i tak mi nie wychodzi
przekształcam wzór prostej do 0=x+y−7
22 sty 21:01
Ajtek:
No i okej. W sumie to nie liczyłem. Pokaż obliczenia, zerknę gdzie może być błąd. Zresztą ta
prostopadła do niczego nie jest potrzebna!
22 sty 21:03
naileo: ale fajnie, że to wyszło, więcej nie popełnię tego śmiesznego błędu, dziękuję

już piszę
22 sty 21:04
naileo: 0=x+y−7 O(−2;5) A=1 B=1 C=−7
| | | (1*−2)+1*5−7 | | | |−2+5−7| | | |−4| | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √12+12 | | √2 | | √2 | |
wcześniej sie pomyliłam i dodałam zamiast odjąć 7
ale to dalej nie jest wynik, z odpowiedzi wychodzi: rO=2
√2
22 sty 21:13
Ajtek:
| | 4 | |
No to teraz pokombinuj jak z |
| zrobić 2 √2, da się  . |
| | √2 | |
22 sty 21:16
naileo: zrobiłabym 4*
√2 ale to nic nie daje. kojarzę, że wychodzi się z kreski ułamkowej: licznik
zostaje pomnożony przez odwrotność mianownika− błąd?
| | 4√2 | |
muszę pomnożyć i licznik i mianownik przez √2 ? wtedy |
| = 2√2 − to jest |
| | 2 | |
prawidłowe wwychodzenie spod kreski ułamkowej?
22 sty 21:21
Ajtek:
Tak, to się nazywa usunięcie niewymierności z mianownika

. Licz teraz rS

.
22 sty 21:23
naileo: proste, ale miałam błąd w myśleniu− naprostowany, dziękuję. Obliczone 4
√2, tak jak powinno
wyjść

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
22 sty 21:27
Ajtek:
Nie ma sprawy, myśl, tyle wystarczy

.
22 sty 21:33