pomocy
izka: Jak wyznaczyć monotoniczność i ekstrema takiej funkcji
21 sty 13:19
Jerzy:
1) ustalić dziedzinę
2) policzyc pochodną
3) miejsca zerowe pochodnej
4) analiza znaku pochodnej
21 sty 13:21
izka: pochodna:
f'(x)=ex*x+ex*1
ex*x+ex=0
ex(x+1)=0
x1=0 v x+1=0
x2 = −1
Punkty podejrzane o ekstremum to 0 i −1?
21 sty 13:24
Jerzy:
zła pochdna
21 sty 13:26
izka: w pochodnej − zamiast + czyli f'(x)= ex*x−ex*1
21 sty 13:27
Jerzy:
nie ... licz pochodną ilorazu funkcji
21 sty 13:28
piotr1973: 0 poza dziedziną, w 1 max = e
21 sty 13:28
21 sty 13:30
21 sty 13:30
piotr1973: w 1 min = e
21 sty 13:31
Jerzy:
| | ex(1 − x) | |
dobra ..f'(x) = |
| ... kiedy sie zeruje pochodna |
| | x2 | |
21 sty 13:31
piotr1973: Jerzy znowu źle policzyłeś pochodną
21 sty 13:34
izka: a jak ma być pochodna?
21 sty 13:37
Jerzy:
| | ex(x − 1) | |
sorry ..f'(x) = |
| ... a Ty piotr1973 zweryfikuj ekstremum |
| | x2 | |
21 sty 13:37
izka: x2≠0
x≠0
df=R−{0}
ex(x−1)=0
x1=0 x2=1
21 sty 13:41
izka: niee zle 0 nie może przecież byc
21 sty 13:43
Jerzy:
a skąd masz x1 = 0 ?
21 sty 13:43
izka: ex=0 i z tego głupio wywnioskowałam, że x=0. Pomyłka.
więc co z tym ex tu się robi?
21 sty 13:46
piotr1973: fmin(1)=e
21 sty 13:46
Jerzy:
nic... ex jest zawsze dodatnie
zatem ekstremum może byc tylko w punkcie x = 1
czy pochodna zmienia znak w tym punkcie ?
21 sty 13:47
izka: jest tylko jedno miejsce zerowe?
21 sty 13:47
piotr1973: ex jest dodatnie zawsze więc nie zmienia znaku pochodnej
21 sty 13:48
Jerzy:
to już ustalone ... czy pochodna zmienia znak w punkcie: x = 1 ?
21 sty 13:48
izka: nie zmienia
21 sty 13:49
Jerzy:
znak pochodnej zależy tyko od znaku wyrażenia: (x − 1) , a czy ono nie zmienia znaku
w punkcie: x = 1 ? ( popatrz na wykres funkcji: y = x − 1 )
21 sty 13:51
21 sty 13:52
Jerzy:
nikt się nikogo nie pyta o granice w tym zadaniu
21 sty 13:53
izka: zeruje się w punkcie x=1
21 sty 13:54
Jerzy:
to już wiemy ! , pytanie, czy zmienia znak (czytaj 13:51)
21 sty 13:56
piotr1973:
21 sty 13:56
piotr1973: granice pomagają w wyrażeniu sobie przebiegu zmienności funkcji
21 sty 13:57
Jerzy:
nikt się o to nie pyta , przeczytaj treść zadania
21 sty 13:58
piotr1973: pochodna zmienia znak w 1 jako że wyrażenie x−1 zmienia znak z "−" na "+"
21 sty 13:58
izka: nie zmienia
21 sty 13:59
Jerzy:

patrz na rysunek: y = x −1 , zmienia znak w x = 1 ?
21 sty 14:02
izka: ok, już widze, zmienia
21 sty 14:05
piotr1973: nie zaszkodzi sobie urozmaicić zadania
21 sty 14:06
izka: dziękuję wam za poświęcony czas i nerwy
21 sty 14:07