Wartość oczekiwana i wariancja
Saizou :
Witam
Wszystkich 
Zadanie z kolokwium z rachunku prawdopodobieństwa:
Rzucamy 10 razy niezależną czworościenną (może ona przyjmować wartości {1,2,3,4}) Niech X
będzie zmienną losową oznaczającą sumę wyrzuconych oczek. Obliczyć wartość oczekiwaną EX oraz
wariancje Var X
Mi wyszło EX=25 a VarX=0

nie chcę wrzucać na razie rozwiązania, chcę aby ktoś to sprawdził
20 sty 20:15
kyrtap:
20 sty 20:30
Saizou :
Patryk mam rozumieć, że to oznacza dobre rozwiązanie

PS. Nie pijam alkoholu przez ten rok
20 sty 20:31
kyrtap: nie wiem jestem słabym matematykiem ale chciałem pomóc odświeżając ten post
20 sty 20:33
Saizou : Dziękuję bardzo
20 sty 20:36
Jyu: czemu Var(X)=0 ?
20 sty 21:32
jakubs: Jakieś postanowienie noworoczne ?
20 sty 21:34
52: Witam "starą" zgraję
Saizou to nie będzie rozkład normalny ?
Ja tego nie miałem na rachunku prawdopodobieństwa, tylko na statystyce
20 sty 21:38
Saizou : 52 to zmienna losowa dyskretna
20 sty 21:48
Ajtek:
Witam
Obecnych, również miałem to na statystyce, chyba. Nic nie pamiętam, dlatego się nie
udzielam

.
20 sty 22:01
Saizou : Qulka spojrzysz?
20 sty 22:09
Saizou : może PW zajrzy
20 sty 22:18
Benny: Saizou zajrzysz?
20 sty 22:18
20 sty 22:18
Qulka: ja mogę tylko policzyć na piechotę i się zastanawiam czy mi się chce
20 sty 22:41
Qulka: na oko ze względu na symetrię podejrzewam, że 27
20 sty 22:43
Saizou : Dzięki, a tak nie na oko xd
20 sty 22:48
Godzio:
VarX na pewno nie będzie równa 0 bo to oznaczało by, że mamy stałe obserwacje.
20 sty 23:22
52: Podbijam bo fajne zadanko
21 sty 20:57
Saizou : Umówiłem się na konsultacje we wtorek wiec jak nie będzie rozwiązania to wrzucę xd
21 sty 22:39
Saizou :
Wprowadzamy nową zmienną losową Y
i która oznacza liczę wyrzuconych oczek w i−tym rzucie
(i=1,2,3...,10)
| | 100 | |
EX=E(Y1+Y2+...+Y10)=(z liniowości i niezależności)= 10*EYi= |
| =25 |
| | 4 | |
28 sty 20:49
b.: Var X= Var X1 + ... Var X10 (z niezależności)
= 10*Var X1
i to jest do policzenia ręcznie
29 sty 09:32