xD
Ziemniak: Dzien dobry, moge zadanie ktore mi dokopie − poziom lo, calkowity, dziekuje (nie chodzi o
olimpiady)
19 sty 21:44
Mila:
Pisz.
19 sty 21:46
Janek191:
On chce takie zadanie
19 sty 21:51
Mila:
Z jakiego działu?
19 sty 21:54
Ziemniak: z jakiegokolwiek
19 sty 22:08
Mila:
1) Rozwiąż równanie:
(x2−x+1)3−6*(x2−x)2−2*(x2−x+2)=0
19 sty 22:23
Ziemniak: x
2 − x = k
(k+1)
3 − 6k
2 − 2(k+2) = 0
k
3 + 3k
2 + 3k + 1 − 6k
2 −2k −4 =0
k
3 − 3k
2 + k − 3 = 0
k
2(k−3) +1(k−3) =0
(k−3)(k
2+1) = 0
k = 3, bo te drugie sprzeczne
x
2 − x = 3
x
2 − x − 3 =0
lub
19 sty 22:30
Mila:
Pięknie.
2) Rozwiąż układ równań:
x+y+z=9
xy+xz+yz=27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19 sty 22:42
Ziemniak: yz + xz + zx = xyz
więc
xyz = 27
x + y + z = 9
Patrzac na to...
x = 3
y = 3
z = 3
sprawdzam
x + y + z = 3*3 = 9
3*3 + 3*3 + 3*3 = 3*9 = 27
zgadza sie
jednak nwm czy taki dowod moze byc
19 sty 22:47
zzz: nie wiesz czy x=y=z.
19 sty 22:51
Ziemniak: w sprawdzeniu sie zgadza, inaczej by sie nam zerowało albo co innego
19 sty 22:53
zzz: To dobrze że się zgadza ale raczej nie możesz sobie wyczarowywać liczb i w taki sposób to
sprawdzać. Przynajmniej według mnie.
19 sty 22:54
Ziemniak: Ale jakbym robil inaczej to troche na okolo
np.
xz + yz + xy = 27 ///*2
2xz + 2yz + 2xy = 54
(x+z)2 − x2 − z2 + (y+z)2 − y2 − z2 + (x+y)2 − x2 − y2 = 54...
19 sty 22:56
zzz: Na około ale według mnie bardziej poprawnie
19 sty 22:57
Mila:
x+y+y=9
yz + xz + zx = xyz
xy+xz+yz=27 /*x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+y+z=9
xyz=27
x2y+x2z+xyz=27x⇔x2(y+z)+27=27x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2*(9−x)−27x+27=0
9x2−x3−27x+27=0
(3−x)3=0
x=3
i mamy:
y+z=6
yz=9
teraz łatwo wykazać, że:
x=y=z=3
==========
19 sty 22:59
Ziemniak: moj sposob odpada?
19 sty 23:03
Ziemniak: ogolnie fajne zadanko
19 sty 23:09
Mila:
Nie całkiem, ale trzeba wykazać, że to jedyne rozwiązanie.
19 sty 23:12
Ziemniak: ok
19 sty 23:13
Ziemniak: Jakby ktos chcial sie wykazac
| | 1 | | 4 | | 8 | |
x3 + 4x2 + 8x + |
| + |
| + |
| = 70 |
| | x3 | | x2 | | x | |
a masz moze jakies jeszcze zadania Mila?
19 sty 23:16
Mila:
3) wykazać, że prawdziwa jest równość:
3√20+14√2+3√20−14√2=4
19 sty 23:19
Ziemniak: (a+b)3 = 20 + 14 √2
(a−b)3 = 20 − 14√2
sumując
a3 + 3ab2 = 20
−b3 − 3a2b = −14√2
19 sty 23:33
Ziemniak: jak widac "a" nie jest pierwiastkiem bo mamy 20
za to "b" moze byc i to nawet
√2
wtedy
a
3 + 6a − 20 = 0
a = 2
sprawdzamy i sie zgadza

wtedy
3√(2+√2)
3 +
3√(2−√2)
3 = 4
2 +
√2 + 2 −
√2 = 4
4 = 4
L = P
19 sty 23:36
Eta:
Wykaż,że dla x,y∊R i x,y≠0 zachodzi nierówność
19 sty 23:52
kyrtap: Eta do spania
20 sty 00:28
Eta:
O tej porze?
20 sty 00:29
kyrtap: licealistki już dawno smacznie śpią
20 sty 00:43
Metis: Nie śpię
20 sty 00:44
kyrtap: bo ty nie jesteś licealistką
20 sty 00:44
olekturbo: Dobry wieczór
20 sty 00:44
olekturbo: @Metis jak przygotowania do matury?
20 sty 00:45
Metis: Ale mogę zostać!

@
olek Pełną parą

Przygotowuje się do olimpiady AGH, w tym także do matury.
Trzaskam zadania, arkusze z aksjomatu, i ostatnio przegladam zadania.info + matematyka.pl.
Wykorzystuje ferie
20 sty 00:49
zombi: | x1+x2+x3+x4 | |
| ≥ 4√x1x2x3x4 dla xi≥0 |
| 4 | |
20 sty 01:01
Metis: zombi na pierwszy rzut oka −
178947
20 sty 01:03
Ziemniak: @zombi
(
√x1 −
√x2)
2 ≥ 0
| | x1 + x2 | |
x1 + x2 ≥ 2√x1*x2 <−−−−−−−−−−−−−−− |
| ≥√x1 * x2 |
| | 2 | |
Lewa strona :
| | √x1*x2+√x3*x4 | |
| ≥ |
| <−−to jest kolejna srednia |
| 2 | | 2 | |
arytmetyczna wiec
| √x1*x2+√x3*x4 | |
| ≥ √√x1x2x3x4 = 4√x1x2x3x4 |
| 2 | |
20 sty 10:51
Ziemniak: @Eta
| x2 + xy + y2 | | 1 | |
| ≥ |
| |
| x2 − xy + y2 | | 3 | |
hmmm, nie moge wpasc odrazu, podoba mi sie
20 sty 11:00
Ziemniak: (x+y)
2((x−y)
2 + xy) ≥ 0
| | x2 + y2 | |
ze sredniej arytm. |
| ≥ xy <−−ale chyba miedza ta linijka |
| | 2 | |
| | x2+y2 | |
(x+y)2((x−y)2 + |
| ) ≥ 0 <−−− a ta jest duzy blad...z ta arytmetyczna chyba |
| | 2 | |
tak nie moge zapisac
20 sty 11:22
Jack: źleee
20 sty 22:47
Eta:
20 sty 22:50
Eta:
No to ma "dokopane"
20 sty 22:50
Metis:
20 sty 23:00
Jack: hmm, gdzies chyba widzialem to zadanie...ale nie pamietam jak zrobic
20 sty 23:02
Jack: w kazdym razie − dzieki wszystkim ktorzy zainteresowali sie moim postem
20 sty 23:07
Jack: jakis wynik, cos?
jak to policzyc? : D
21 sty 20:33
Eta:
(x+y)
2≥0
x
2+2xy+y
2≥0/*2
2x
2+4xy+2y
2≥0 // + x
2−xy+y
2
3x
2+3xy+3y
2≥ x
2−xy+y
2
21 sty 20:47
Jack: 3x2 + 3xy + 3y2 ≥ x2 − xy + y2
co teraz sie dzieje? bo chyba nie mozna podzielic, bo znaku nie znamy?
21 sty 20:51
Benny: x
2−xy+y
2 jest nieujemne. Wykaż to
21 sty 20:52
Jack: nie da rady, jesli x,y∊R
21 sty 20:53
Benny: załóżmy, że y jest stałą
Δ=y2−4y2=−3y2
21 sty 20:54
Jack: no dobra...wlasciwie
(x−y)2 + x2 + y2 ≥ 0
2x2 −2xy + 2y2 ≥ 0 // :2
x2 − xy + y2 ≥ 0
faktycznie... ;x
21 sty 20:59
Eta:
21 sty 21:05
Jack: bym wczesniej wiedzial ze to nieujemne to by bylo latwe ;x
21 sty 21:08
21 sty 21:10
Jack: zajme sie teraz czyms pozytecznym...
21 sty 21:11
Eta:
Łap.................
21 sty 21:12
( ͡° ͜ʖ ͡°): jesteście jescze?
Mógłby ktoś zerknąć na moje zadanko, które mnie męczy?
Przed chwilką wrzuciłem. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś pomógł...
21 sty 22:52