Zadanie z próbnej matury rozszerzonej - wykaż
Indygo: http://zapodaj.net/6fcad4ca2eca8.jpg.html
Mam takie zadanie z próbnej matury do rozwiązania na jutro. Mój matematyk powiedział, że cały
dzień mu ono zajęło i gdyby on pisał taką maturę to po prostu by je pominął, a ja mam je
zrobić w jedno popołudnie.... Dlatego proszę Was o pomoc, nawet najmniejszą wskazówkę. Nie mam
żadnego pomysłu jak do tego podejść.
19 sty 11:42
Janek191:

Próbuj :
1)
a
2 = d
2 + c
2 − 2 c d cos 2α
x
2 = d
2 + b
2 − 2 b d cos α
( a + x)
2 = b
2 + c
2 − 2 b c cos 3α
b
2 + ( a + x)
2 = c
2
2)
P = 0,5 (a + x)*b
P = 0,5 b*d sin α + 0,5 c*d sin 2α
c
2 = b
2 + (a + x)
2
19 sty 12:08
19 sty 12:12
piotr1973: b=AC
p=AB
x=CD
s=AD
1) sin(α)=x/s
2) sin(3α)=(x+a)/p
3) cos(α)=b/s
4) cos(3α)=b/p
wyznaczyć z 4) b i wstawić do 3)
potem z tego wyznaczyć p i wstawić do 2)
z 1) wyznaczyć x i wstawić do 2)
otrzymamy równanie z a, α, i niewiadomą s czyli AD
wyznaczyć s i wyjdzie
19 sty 12:28
piotr1973: po przekształceniach: sin(3alfa)=(a+sin(alfa)*s)/(cos(alfa)*s/cos(3alfa))
19 sty 12:30
piotr1973:
stąd wyznaczyć s
19 sty 12:33
Indygo: Wielkie dzięki!
19 sty 13:31