Geometria dowod
Marcin: W trójkącie prostokątnym ABC w którym bok AB to przeciw prostokątna, na boku BC wybrano punkt d
taki, ze kąt DAB = 2 razy kąt CAD. Długość BD to a, a kąt CAD ma miarę alfa. Udowodnij, że AD
= a(1−4sin2 alfa/2sin alfa
13 sty 11:25
Eta:
| | x | |
W ΔEBD : cos(3α)= |
| ⇒ x= a*cos(3α) |
| | a | |
| | x | | x | | acos(3α) | |
W ΔAED : sin(2α)= |
| ⇒ |AD|= |
| = |
| |
| | |AD| | | sin(2α) | | sin(2α) | |
| | acosα(4cos2α−3) | | a(4(1−sin2α)−3 | | a(1−4sin2α) | |
|AD|= |
| = |
| = |
| |
| | 2sinα*cosα | | 2sinα | | 2sinα | |
c.n.u
Wykorzystując wzory :
cos(3α)= cosα(4cos
2α−3) i sin(2α)= 2sinα*cosα
13 sty 14:30
Ania: mogę mieć pytanie? skąd wiemy, że kąt BDE to 3 alfa?
13 sty 18:45
Kacper:
Liczysz kąty
13 sty 19:19
Kacper:

Lub tak
| a | | x | | acos(3α) | |
| = |
| ⇒ x= |
| |
| sin2α | | sin(90−3α) | | sin2α | |
13 sty 19:31
piotr1973: cos(3α) = cos(α) (−1+2 cos(2α))
19 sty 12:37
6latek:
12 lut 20:55