trygonometria bardzo prosze
cinek: W równoległoboku krótsza przekątna i bok o długościach odpowiednio 12 cm i 8 cm tworzą kąt 60
stopni. Oblicz długość drugiego boku, dłuższej przekątnej i
miary kątów równoległoboku.
18 sty 20:15
18 sty 20:27
cinek: ale jak policzyć te kąty?
18 sty 20:55
Eta:

e=12 , f=? ( długości przekątnych równoległoboku
Z własności trójkąta EBD "ekierki" o kątach 30
o,60
o,90
o
|EB|=6 , |DE|=h=6
√3 to |AE|=8−6=2
| | 6√3 | |
tgα= |
| = 3√3≈ 5,1961 ⇒ α≈79 ( odczytane z tablic) |
| | 2 | |
to β≈= 180
o−α=............
b=
√h2+22=............
f
2+e
2=2a
2+2b
2 ⇒
18 sty 21:17
cinek: Dziękuje
19 sty 17:55