Równoległobok.
Martiminiano: Krótsza przekątna równoległoboku o długości 12 cm i jego bok o długości 8 cm tworzą kąt 60
stopni. Oblicz długość drugiego boku, dłuższej przekątnej i miary kątów równoległoboku.
Policzyłem kąty: 79 i 101 stopni. Mam także długość 2 boku − 4√7. Nie wiem jednak jak
policzyć długość dłuższej przekątnej nie wykorzystując wartości funkcji trygonometrycznych.
Proszę o pomoc.
20 cze 00:18
Eta:
W każdym równoległoboku , gdzie: e,f −− długości przekątnych , a,b −− dł. boków
zachodzi:
e2+f2=2a2+2b2 ⇒ f2=........ ⇒f=........
20 cze 00:51
Martiminiano: Cudownie, nie miałem pojęcia. Bardzo, bardzo dziękuję

!
20 cze 00:53
Martiminiano: Oczywiście teraz wynik wyszedł już jak najbardziej poprawny.
20 cze 00:57
Eta:

β= 180
o−α
cosβ= −cosα
Z tw. kosinusów: e
2=a
2+b
2−2ab*cosα
f
2=a
2+b
2+2ab*cosα
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
e2+f2= 2a2+2b2
20 cze 01:00
cinek: hm. dalej tego nie rozumie.
18 sty 20:49
cinek: ale jak policzyć te kąty?
18 sty 20:52
cinek: z skąd wzięło wzięło sie to 101 i 79 ?
18 sty 20:59
18 sty 21:19