Roozwiąż równanie
Shimizo: Rozwiąż równanie, proszę o podpowiedzi, wskazówki − nie mam pojęcia jak się za to zabrać:
2x3 + 3x2 + 3x + 1 = 0
18 sty 18:51
===:
całkowitych nie ma ... szukaj wymiernych
18 sty 18:58
Shimizo: Dalej nie mam pojęcia co mam z tym zrobić.
18 sty 19:03
18 sty 19:07
piotr: −1/2 spełnia
18 sty 19:13
===:
no to dziel przez (x+0,5)
18 sty 19:14
piotr: (2 x+1) (x2+x+1)
18 sty 19:15
Shimizo: Czy dzielenie jest tutaj niezbędne? W odpowiedzi do tego zadania jest podane '−1/2', więc czy
po udowodnieniu z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych, że jedyną liczbą spełniającą
równanie jest −1/2 można zakończyć zadanie?
18 sty 19:29
Eta:
2x
3+3x
2+3x+1=0
2x
3+x
2+2x
2+x+2x+1=0
x
2(2x+1)+x(2x+1)+(2x+1)=0
(2x+1)(x
2+x+1)=0 , Δ<0
| | 1 | |
x= − |
| −− jest jedynym rozwiązaniem |
| | 2 | |
19 sty 01:17
ICSP: 2x
3 + 3x
2 + 3x + 1 = 0
x
3 + (x+1)
3 = 0
x = −x − 1
2x = −1
19 sty 08:50