algebra
Maciej: Pomocy Przestrzenie liniowe
Udowodnij, że zbiór rozwiązań układu Ax = 0, A ∊ Rn x n jest podprzestrzenią liniową w Rn.
17 sty 20:14
Maciej: ?
17 sty 20:36
nano: Musisz wykazać, że dla dowolnych dwóch rozwiązań x1,x2 tego układu ich suma x1+x2 także
jest jego rozwiązaniem oraz dla dowolnej liczby α∊R iloczyn α*x także jest rozwiązaniem
17 sty 20:41
Maciej: mógłbyś pokazać jakby miał zacząć to robić ? bo nie wiem jak zacząć
17 sty 20:44
Maciej: Ax1 = 0
Ax2 = 0
A(x1 + x2) = Ax1 + Ax2 = 0 + 0 = 0
w taką stronę ?
17 sty 21:08
nano: Sumę dobrze zrobiłeś, a iloczyn robi się tak samo
17 sty 21:15
Maciej: A * α * x = 0
A * (αx) = (A * α) * x = 0
17 sty 21:18
nano: Bardziej A*(αx)=(A*α)*x=(α*A)*x=α*(A*x)=α*0=0
17 sty 21:22
Maciej: Tylko mam wątpilwość bo mnożenie macierzy nie jest przemienne, czy mnożenia przez skalar tego
nie obowiązuje ?
17 sty 21:24
Maciej: Mam jeszcze drugą część zadania, muszę podać przykład bazy tej podprzestrzeni, dla
[ 2 1 3 ]
A = [ 1 0 2 ]
[ 3 1 5 ]
Czy mam po prostu rozwiązać:
| ⎧ | 2x1 * x2 + 3x3 = 0 | |
| ⎨ | x1 + 2x3 = 0 |
|
| ⎩ | 3x1 + x2 + 5x3 = 0 | |
czy jak ?
17 sty 21:26
nano: Musisz po prostu rozwiązać układ i znaleźć bazę tej podprzestrzeni
17 sty 21:33
Maciej: x
1 = −2x
3
−2x
3 + x
2 + 5x
3 = 0 3x
3 + x
2 = 0 x
2 = −3x
3
−4x
3 − 3x
3 + 3x
3 = 0 −4x
3 = 0
| ⎧ | x1 = 0 | |
| ⎨ | x2 = 0 |
|
| ⎩ | x3 = 0 | |
17 sty 21:48
Maciej: ?
17 sty 22:04
nano: Pomyliłeś się w obliczeniach. (0,0,0) nie jest na pewno jedynym rozwiązaniem, bo układ jest
nieoznaczony, czyli opisuje prostą lub płaszczyznę.
17 sty 22:13
Maciej: zgadza się, błąd w obliczeniach, wychodzi:
x
3 = a, a ∊ R
(−a, a, a) = a(−1, 1, 1) ? taka jest baza ?
17 sty 22:32
Maciej: ?
17 sty 22:50
nano: Bazą jest wektor (−2,1,1) (w ostatniej linijce źle przepisałeś)
17 sty 22:56
Maciej: tylko ten jeden wektor ? może tak być w ogóle ?
17 sty 23:03
nano: Może tak być. Jeden wektor generuje podprzestrzeń jednowymiarową, czyli w tym przypadku prostą
przechodzącą przez (0,0,0)
17 sty 23:05
17 sty 23:18