liniowa
Maciej: Ważne − pomocy Przekształcenia
Niech dane będzie przekształcenie liniowe U: R
3 → R
3, U(x
1, x
2, x
3) = (x
1 + x
2, 2x
1 −
x
3, x
1 + x
2 − x
3).
Znajdź macierz przekształcenia dla bazy: f
1 = (0, 1, 1), f
2 = (1, 0, 1), f
3 = (1, 1, 0)
Czy po prostu chodzi o :
U((0, 1, 1)) = (1, −1, 0)
U((1, 0, 1)) = (1, 1, 0)
U((1, 1, 0)) = (2, 2, 2)
Wtedy macierz przekształcenia to:
[ 1 −1 0 ]
[ 1 1 0 ]
[ 2 2 2 ]
Maciej: Otrzymane wyniki musimy jeszcze zapisać za pomocą wektorów bazowych, czyli:
a * (0, 1, 1) + b * (1, 0, 1) + c * (1, 1, 0) = (1, −1, 0)
| ⎧ | b + c = 1 | |
| ⎨ | a + c = −1 |
|
| ⎩ | a + b = 0 | |
a * (0, 1, 1) + b * (1, 0, 1) + c * (1, 1, 0) = (1, 1, 0)
| ⎧ | b + c = 1 | |
| ⎨ | a + c = 1 |
|
| ⎩ | a + b = 0 | |
a * (0, 1, 1) + b * (1, 0, 1) + c * (1, 1, 0) = (2, 2, 2)
| ⎧ | b + c = 2 | |
| ⎨ | a + c = 2 |
|
| ⎩ | a + b = 2 | |
Czyli macierz przekształcenia to:
[ −1 0 1 ]
[ 1 0 1 ]
[ 0 1 1 ]