Monotoniczność i ekstrema funkcji
student :
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
17 sty 13:52
Jerzy:
1) dziedzina
2) pochodna
17 sty 13:53
student : 1. D x∊ (−∞,0)u(0,+∞)
2. Pochodna 2x2+6x−4 ? tak ?
17 sty 14:03
Jerzy:
nie ... zastosuj wzór na pochodną ilorazu funkcji
17 sty 14:04
student : czyli ?
17 sty 14:06
17 sty 14:13
student : czyli coś takiego ?
17 sty 14:34
olekturbo: a (2x)2 to nie 4x2?
17 sty 14:39
olekturbo: (1−x)2/2x
licznik:
[2(1−x)] * (−1) *2x − 2(1−x)2 = (2x−2)*2x − 2(1−2x+x2) = 4x2−4x −2+4x−2x2 = 2x2−2 =
2(x2−1)
17 sty 14:41
student : i wtedy będzie dobrze ?
17 sty 14:42
Jerzy:
teraz miejsca zerowe pochodnej
17 sty 14:43
Jerzy:
w mianowniku oczywiście 2x4
17 sty 14:46
Jerzy:
a nie, dobrze jest: 2x2
17 sty 14:47
student : [(1−x)2]' to będzie 2(1−x) * (1−x)' ? tak ?
17 sty 14:48
olekturbo: 2(1−x) razy pochodna funkcji wewnetrznej czyli −1
17 sty 14:48
Jerzy:
masz pochodną 14:43
17 sty 14:50
Jerzy:
terza widzę bład:
| | −2(x−1)*2x − (1−x)2*2 | |
f'(x) = |
| ... i teraz licz |
| | 4x2 | |
17 sty 14:53
17 sty 14:56
olekturbo: a jednak dobrze miałem
17 sty 14:59
student : powinno być +x
bo jest (1−x)*2*(−1) ?
17 sty 15:12
student : a mianownik to w końcu jaki ?
17 sty 15:13
olekturbo: mianownik 4x2 ale po skroceniu z górą gdzie jest 2 zostaje 2x2
17 sty 15:17
piotr: | | (1−x)2 | |
max |
| =−2 dla x=−1 |
| | 2 x | |
| | (1−x)2 | |
min |
| =0 dla x=1 |
| | 2 x | |
17 sty 15:22
student : Dobrze już wiem

a teraz co dalej ?
17 sty 15:31
student : x=√2 ?
17 sty 15:35