wielomiany
mati: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q, jeżeli:
P(x)=x99−2x98+4x97
Q(x)=x4−16
15 sty 22:14
Jack:
P(x) = x97 (x2 − 2x + 4)
15 sty 22:59
Jack: P(x) = Q(x) * W(x) + R(x)
W(x) − jakis wielomian
R(x) − reszta
x97 (x2 −2x + 4) = (x−2)(x+2)(x2+4)*W(x) + ax3 + bx2 + cx + d
nie jestem pewien czy reszta bedzie tego stopnia...
15 sty 23:20
Mila:
Zespolone znane?
15 sty 23:45
Benny: O właśnie
Milu kiedyś był tu podany przykład z dzieleniem z wykorzystaniem zespolonych.
Możesz przypomnieć co tam było?
15 sty 23:57
Mila:
x4−16=0
(x2−4)*(x2+4)=0
x=2 lub x=−2 lub x=2i lub x=−2i
Dalej jak zwykłe postępujemy
W(x)=x97*(x2−2x+4)
Liczymy reszty dla każdej
Reszta jest postaci R(x)=ax3 + bx2 + cx + d
będzie układ.
Oczywiście 2 nie podnosimy do 97 potęgi, ale i trzeba podnieść, ładnie zredukuje się.
Może jest łatwiejszy sposób, ale w tej chwili nie przychodzi mi do głowy.
16 sty 00:08
Benny: Pamiętam kiedyś ktoś tu wrzucał podobne zdanko i było też podane rozwiązanie z zespolonymi, ale
teraz na forum nawet swoich pierwszych postów nie potrafię odnaleźć.
16 sty 00:18
ICSP: P(x) = x99 − 2x98 + 4x97 =
= x99 −x3 * 1624 − 2x98 + 2x2* 1624 + 4x97 − 4x1624 +
1624x3 − 2*1624x2 + 4*1624x − szukana reszta.
16 sty 00:49
16 sty 01:04
Mila:
Jest jeszcze inny sposób, ale w tej chwili nie pamiętam.
ICSP, jak zwykle, ma zawsze dobry pomysł z wielomianem.
16 sty 01:07
ICSP:
16 sty 11:22
ICSP: ale jak widać
matiego już z nami nie ma
17 sty 14:43