wielomiany
kyrtap: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu P przez wielomian Q , jeżeli:
P (x) = x
99 − 2x
98 + 4x
97 , Q(x) = x
4 − 16
Wyszła mi reszta R(x) = −2
96x
3 + 2
96x
2 + 2
98*3 jak ktoś może potwierdzić że tak reszta
jest dobra będę wdzięczny
23 lis 19:32
===:
... co za bzdury Ty wypisujesz

? −

Jakiego stopnia spodziewać się można w reszie

?
23 lis 19:36
Saizou :
Reszta może być co najwyżej o stopień niższa niż wielomian przez, który dzielisz, czyli
R(x)=ax3+bx2+cx+d
P(x)=S(x)*(x4−16)+ax3+bx2+cx+d
P(x)=S(x)*(x−2)(x+2)(x4+4)+ax3+bx2+cx+d kombinuj dalej
23 lis 19:36
kyrtap: nie rozumiem czemu bzdury skoro reszta musi być o stopień niższa niż wielomian Q
23 lis 19:41
kyrtap: a ja mam resztę w postaci wielomianu 3 stopnia
23 lis 19:42
===:
... no właśnie ... niższa ... a U Ciebie

?
23 lis 19:43
patkiii: Ty masz resztę do stopnia bodajże 98, a reszta ma być co najwyżej 3
23 lis 19:43
kyrtap: no właśnie

co tam widzisz
23 lis 19:43
kyrtap: ale przetrzyjcie oczy trochę
23 lis 19:44
patkiii: No fakt przepraszam kyrtap ma rację. On ma przecież resztę stipnia 3
23 lis 19:46
razor: ja mam 296x3−297x2+298x
23 lis 20:04
kyrtap: hmm może gdzieś pomyliłem się
23 lis 20:06
kyrtap: ale dzięki razor za odp
23 lis 20:06
kyrtap: otóż wróciłem do tego zadanka i udało mi się wyliczyć d = 0 i b= −2
97
ale teraz coś nie chcą mi wyjść współczynnika a i c
P (x) = x
99 − 2x
98 + 4x
97 = x
97(x
2 −2x + 4)
x4 − 16 = (x−2)(x+2)(x−2i)(x+2i)
R(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
P(2) = Q(2) * W(2) + R(2) ⇒ 2
97 +(2
2 − 2 *2 +4) = 8a + 4b + 2c +d⇒ 2
99 = 8a + 4(−2
97) +
2c ⇒ 2
99 = 8a + 2c − 2
99 ⇒ 2
99 + 2
99 = 8a +2c ⇒ 2
100 = 8a + 2c /:2 ⇒ c= 2
99 −4a
podstawiam do drugiego równania
P(−2) = Q(−2) * W(−2) + R(−2)
(−2)
97((−2)
2 −2 * (−2) +4) = −8a +4b −2c +d
−2
97 *12 = −8a + 4(−2
97) − 2(2
99 −4a) widzę że tutaj współczynnik "a" mi się zredukuje a
tego być chyba nie powinno
24 lis 21:51
kyrtap:
24 lis 21:59
Gray: Pomijając rachunki, których nie przeglądałem

, reszta może mieć stopień mniejszy niż trzy...
a=0 teoretycznie jest więc dopuszczalne. Podobnie jak b=0 czy nawet c=0.
24 lis 22:03
kyrtap: ale razor dał odp i według jego odp mi się nie zgadza coś
24 lis 22:06
Mila:
Patryk, jeszcze masz dwa równania ułożyć.
z tych dwóch mam 8b+2d=−2*299
24 lis 22:15
kyrtap: kurde a u mnie z tych dwóch wychodzi d = 299 + 4b
24 lis 22:25
kyrtap: to gdzieś tutaj musiałem się chyba pomylić tylko nie wiem bo 10 raz spr dokładnie krok po kroku
i nie widzę Mila mogłabyś chociaż rozpisać ten układ z dwoma zespolonymi
24 lis 22:26
Mila:
P(2i)=(2i)97*[(2i)2−2*(2i)+4]=
=297*i97*[−4−4i+4]=297*i96*i*(−4i)=297*1*4=299
P(−2i)=(−2i)97*[(−2i)2−2*(−2i)+4]=
=(−2)97*i97*[−4+4i+4]=(−2)*296*i*4i=296*8=299
24 lis 22:39
kyrtap: czekaj spr mi ja wstawię zdjęcie ok?
24 lis 22:41
kyrtap: w zasadzie napiszę
wyszło mi potem
8ai − 4b − 2ci + d = 299 (gdy za x wstawiam −2i)
−8ai −4b +2ci +d = 299( gdy za x wstawiam 2i)
24 lis 22:44
Mila:
Liczę.
24 lis 22:50
kyrtap: ok czekam
24 lis 22:51
Mila:
ax3+bx2+cx+d=R(x)
R(2i)=a*(2i)3+b*(2i)2+c*(2i)+d=299
−8ai−4b+2ci+d=299
R(−2i)=a*(−2i)3+b*(−2i)2+c*(−2i)+d=299
8ai−4b−2ci+d=299
===============
−8ai−4b+2ci+d=299
8ai−4b−2ci+d=299
============+
−8b+2d=2*299 /:2
−4b+d=299
==========
P(2)=299⇔8a+4b+2c+d=299
P(−2)=−3*299⇔−8a+4b−2c+d=−3*299
==========================+
8b+2d=−2*299 /:2
4b+d=−1*299
−4b+d=299
===========+⇔2d=0⇔d=0
Tak masz dotąd?
24 lis 23:12
kyrtap: ech już widzę błąd
24 lis 23:16
kyrtap: czekaj jeszcze spr
24 lis 23:17
kyrtap: tak pierwsze równanie u mnie jest tak samo
24 lis 23:18
Mila:
Bład, u mnie, czy u Ciebie?
b=−1*297
24 lis 23:20
kyrtap: tak do tego momentu mam tak samo
24 lis 23:21
kyrtap: też mam b = −1*297
24 lis 23:21
kyrtap: dokładnie wszystko tak jak u Ciebie
24 lis 23:22
kyrtap: całe 4h stracone na jeden przykład cały ja
24 lis 23:23
kyrtap: Mila nadal liczysz?
24 lis 23:26
Mila:
Bo to wściekły przykład, zostawmy do jutra. W dzień przeliczę.
24 lis 23:27
kyrtap: Mila chyba takiego nie powinno być na kolokwium co
24 lis 23:29
jerey: ja miałem takie
ale u mnie jest inna matma
24 lis 23:31
kyrtap: podwyższonego ryzyka?
24 lis 23:32
Mila:
No pewnie,że nie, chyba, że jest inna metoda.
24 lis 23:32
Mila:
Jeśli będzie, to zrobisz tyle ,ile zrobisz.
Jeszcze chwilę policzę.
24 lis 23:34
kyrtap: Jedno Mila pytanie mam jeszcze?
24 lis 23:34
kyrtap: rzuć już ten przykład ważne że wiem jak robić
24 lis 23:35
kyrtap: Masz jakieś zadania z pochodnymi najlepiej z odpowiedziami ?
24 lis 23:36
Mila:
−8ai−4b+2ci+d=2
99
−8ai+2ci=2
99+4b
i*(−8a+2c)=2
99−2
99
(−8a+2c)=0
2c=8a i P(2)=2
99⇔8a+4b+2c+d=2
99
c=4a
8a+4b+8a=2
99
16a−2
99=2
99
16a=2*2
99
8a=2
99
a=2
99:2
3
a=2
96
c=4a=2
98
KONIEC
24 lis 23:48
Mila:
W tej chwili nie, jutro coś znajdę. Idź spać. Dobranoc.
24 lis 23:49
kyrtap: Kochana Mila

muszę teorię opanować z pochodnych
24 lis 23:52
24 lis 23:56