4 zadania do zrobienia
Chicken: Nie ogarniam jak obliczyć te zadania. Można powiedzieć,ze w niektórych tematach jestem
ignorantem z matmy, a w szczególności po operacji nie mam do tego głowy lecz potrzebuje
rozwiązań
Czy mógłbyś pomóc?
Tutaj link do zadań :
http://i.imgur.com/pq8BJtw.jpg
Proszę o pomoc...
15 sty 14:06
15 sty 14:11
Jerzy:
Jaki jest wzór ogólny ciągu arytmetycznego ( wzór na n − ty wyraz ciagu )?
15 sty 14:13
Chicken: Dodałem jeszcze 2 zadania.
15 sty 15:03
Chicken: an =a1+ (n−1)r
15 sty 15:03
Chicken: Rozumiem,ze nie otrzymam pomocy?
15 sty 16:54
Janek191:
z.2
a
1 = 1 r = − 3
a
n*a
n + 5 = 874
Mamy
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 1 −3*( n − 1) = 1 − 3 n + 3 = 4 − 3 n
oraz
a
n +5 = 4 − 3*( n + 5) = 4 − 3 n − 15 = − 11 − 3n
zatem
( 4 − 3 n)*( − 11 − 3 n) = 874
(3 n − 4)*( 11 + 3 n) = 874
33 n + 9 n
2 − 44 − 12 n = 874
9 n
2 + 21 n − 44 − 874 = 0
9 n
2 + 21 n − 918 = 0 / : 3
3 n
2 + 7 n − 306 = 0
Δ = 49 − 4*3*( − 306) = 49 + 3 672 = 3 721
√Δ = 61
===============
15 sty 17:05
Janek191:
b) S
n = − 2 300
a
1 = 1 a
n = 4 − 3n
więc
S
n = 0,5*(a
1 + a
n)*n = 0,5*( 1 + 4 − 3n)*n = 0,5*(5 − 3n)*n = 2,5 n − 1,5 n
2
czyli
2,5 n − 1,5 n
2 = − 2 300
1,5 n
2 − 2,5 n − 2 300 = 0 / *2
3 n
2 − 5 n − 4 600 = 0
Δ = 25 − 4*3*( − 4 600) = 25 + 55 200 = 55 225
√Δ = 235
więc
==================
15 sty 17:12
Janek191:
z.3
x − liczba 5
11 − liczba 2
x + 5 − liczba 3
5 x − liczba 4
Mamy
11 + ( x + 5) + 5 x + x = 30
11*2 + ( x + 5)*3 + 5x* 4 + x*5 = 93
więc
7 x = 14
x = 2
====
Odp. Było 11 dwójek, 7 trójek, 10 czwórek i 2 piątki.
========================================
15 sty 17:23