ciag arytmetyczny i prawdopobieństwo
whocares: pomoże ktoś?
zadanie 1
W nieskończonym ciągu arytmetycznym( an ) dane są : pierwszy wyraz a1 = 1 oraz różnica r=−3.
a) Wiedząc, ze an * an+5 = 874, oblicz n.
b) suma kilkudziesięciu kolejnych początkowych wyrazów ciągu an jest równa −2300. ile wyrazów
wzięto do sumy?
zadanie 2
Ze zbioru (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) wylosowano ze zwracaniem trzy razy po jednej cyfrze i zapisano
je obok siebie w kolejności losowania. Oblicz prawdopodobieństwo :
a) zdarzenia A, że otrzymana liczba jest trzycyfrowa.
b zdarzenia B, że otrzymana liczba jest liczbą nieparzystą dwucyfrową
13 sty 15:17
Jerzy:
1) an = −3n + 4
(−3n + 4)(−3n + 4 + 5) = 874 ... i oblicz :n
13 sty 15:21
Jerzy:
| | 1 + (−3n +4) | |
b) − 2300 = |
| *n ... i oblicz: n |
| | 2 | |
13 sty 15:22
Jerzy:
2)
a) IΩI = 10*10*10
IAI = 9*10*10
13 sty 15:25
Jerzy:
b) IΩI = 10*10*10
IAI = 9*5 = 45
13 sty 15:29
nie ogarniam: nie ogarniam tego pierwszego, autyorze zrobiles? pomoz ktos
14 sty 15:49
Jerzy:
a czego nie ogarniasz ?
14 sty 15:50
nie ogarniam: Nie ogarniam jak obliczyć to pierwsze zadanie. Można powiedzieć,ze w niektórych tematach jestem
ignorantem z matmy, a w szczególności po operacji nie mam do tego głowy lecz potrzebuje
rozwiązań

Czy mógłbyś pomóc? Mam jeszcze 2 zadania które podsyłam w tym pliku
http://imgur.com/srJhycH
15 sty 12:24