ile liczb można utworzyć?
kornel: Z cyfr należących do zbioru {0,5,6,7,8,9} tworzymy liczny trzycyfrowe o różnych cyfrach.Ile
wśród nich jest liczb nieparzystych:
Liczba nieparzysta czyli ostatnia cyfra musi być 5,7,9 czyli wybieram na 3 sposoby
Środkową mogę na 6 sposobów, ale jedną już wybrałam czyli na 5 sposobów
Pierwszą nie mogę wziąć zera więc zostało na 3 sposoby bo 2 cyfry poszły na ostatnia i na
środkową stąd wychodzi mi: 3*5*3=45 i wiem , że jest źle choć wydawało mi się to identyczne z
tym zadaniem
https://matematykaszkolna.pl/strona/1491.html Czego znowu mój zakuty łeb nie pojmuje ?!
14 sty 12:27
Krzysiek: Jest dobrze
14 sty 12:54
kornel: w odpowiedzi jest 48
14 sty 12:56
Krzysiek: Faktycznie
5 0 7
5 0 9
5 6 7
5 6 9
5 7 9
5 8 7
5 8 9
5 9 7
6 0 5
6 0 7
6 0 9
6 5 7
6 5 9
6 7 5
6 7 9
6 8 5
6 8 7
6 8 9
6 9 5
6 9 7
7 0 5
7 0 9
7 5 9
7 6 5
7 6 9
7 8 5
7 8 9
7 9 5
8 0 5
8 0 7
8 0 9
8 5 7
8 5 9
8 6 5
8 6 7
8 6 9
8 7 5
8 7 9
8 9 5
8 9 7
9 0 5
9 0 7
9 5 7
9 6 5
9 6 7
9 7 5
9 8 5
9 8 7
48
14 sty 13:07
kornel: Proszę czy mógłby ktoś powiedzieć co zrobiłem źle ?
14 sty 13:09
Krzysiek: Ostatnią możemy wybrać na 3 sposoby, pierwszą na 4, bo bez zera i jedna już wykorzystana, drugą
też na 4, bo dwa wykorzystane. 4*4*3=48
14 sty 13:13
Jerzy:
dobrze kombinowałaś:
układamy wszystkie z końcówką (5,7,9): = 3*5*4 = 60 liczb
odejmujemy te, które na poczatku mają 0: = 3*4 = 12 liczb
60 −12 = 48
14 sty 13:15
Jack: 16 * 3 = 48...
14 sty 13:15
Mila:
Zero tak komplikuje.
Najlepiej będzie, gdy rozpiszesz tak:
PNN masz (2*3*2)=12 liczb
PPN (2*2*3)=12
NNN (3*2*1)=6
NPN (3*3*2)=18
===================
razem:
2*12+6+18=48
14 sty 13:17
kornel: Co więc w moim myśleniu jest źle − konkretnie który moment:
Liczba nieparzysta czyli ostatnia cyfra musi być 5,7,9 czyli wybieram na 3 sposoby
Środkową mogę wstawić wszystko czyli 6 cyfr oprócz jednej która jest jednością (5,7,9) czyli 5
sposobów
Pierwszą (setka) nie mogę wziąć zera (bo nie będzie trzycyfrową) więc zostało mi do wyboru 5
cyfr z tym że jedna siedzi juz jako jedność , a jedna jako dziesiątka czyli ta srodkowaa)
zostało 3 sposoby
3*5*3=45 co tu mam żle chcę to zrozumieć ?
14 sty 13:21
Jack: Jak w srodek 6 jak masz juz jedna na koniec ... I potem na poczatek jed a wiec w srodku moze
byc 4, na poczatku 4 i na koniec 3
14 sty 13:24
Jack: Przepraszam nie wtracam sie bo mowie głupoty
14 sty 13:25
kornel: Mila właśnie chodzi o to, że takiego sposobu nie rozumiem probowalm to zczaic, ale nie wiem
skąd się biorą te cyfry
PNN masz (2*3*2)=12 liczb 2 co to jest 3 ? i znowu 2?
PPN (2*2*3)=12
NNN (3*2*1)=6
NPN (3*3*2)=18
i dlatego korzystam z tego sposobu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1491.html ale nie rozumiem gdzie popełniam błąd co jest źle ?
14 sty 13:28
kornel: próbuje to załapać
PNN masz (2*3*2)=12
PPN (2*2*3)=12
NNN (3*2*1)=6
NPN (3*3*2)=18
na różnych stronach ale nigdzie nie jest wyjaśnione tylko każdy juz z głowy wpisuje
14 sty 13:30
Jack: Z tylu masz 3 jak mowiles...
Teraz przod − moga byc 4 cyfry bo jedna na tyl i nie moze byc zero
Srodek − 4 cyfry bo jedna przod, jedna tyl...
Ty zakladasz ze w srodku masz 5 mozliwosci...jak sie pytam...w srodku musisz miec 4 i dlatego
tam masz blad
14 sty 13:31
kornel: kombinuje
s setki d dziesiątki j jedności
sdj= nie mogę wziąć zera i dwie odpadają z d i j i jak to zapisać ?
14 sty 13:31
Jack: Z przodu nie moze byc zera ani z tylu tez nie... Wiec ani pierwsza ani ostatnia nie jest
zerem..czyli w srodku masz 4 mozliwosci
14 sty 13:32
kornel: dzięki Jack lazłem po kolei zapominając ze coś musi być w tym czasie na przodzie−jeśli dobrze
kombinuję
14 sty 13:33
Jack: No tak...zapomniales chyba o przodzie ze nie moze byc bo byla nie byla 3cyfrowa ani na koncu bo
nie byla nieparzysta... Musisz pamietac ze równocześnie sa te warunki
14 sty 13:34
kornel: Fajnie byłoby to załapać
PNN masz (2*3*2)=12 liczb
PPN (2*2*3)=12
NNN (3*2*1)=6
NPN (3*3*2)=18
kręcę i kręcę, domyślam się, że to są kolejne liczby Parzysta ? N−nieparzysta? Układ
zaczailem, tylko jak te kombinacje są wyliczone
14 sty 13:37
kornel: konkretnie to : 2*3*2 −istna magia
14 sty 13:37
Mila:
P− cyfra parzysta
N− cyfra nieparzysta
PNN cyfrę setek możesz wybrać ze zbioru {6,8} , czyli na dwa sposoby
cyfrę dziesiątek ze zbioru {5,7,9} na 3 sposoby, a cyfrę jedności na 2 sposoby
PNN liczb o pierwszej cyfrze parzystej, drugiej i trzeciej nieparzystej jest 2*3*2=12.
14 sty 13:39
Jack: Na koncu zawsze Nieparzysta wiec w srodku moze byc
PN
PP
NP
NN
Nie w srodku tylko w sensie 2 pierwsze cyfry...
I teraz po kolei
Pierwszy przypadek : ile masz parzystych − 2, nieparzystych − 3 i na kobiec 2 nieparzyste bo
jedna poszla w srodek
14 sty 13:40
Jerzy:
Bład w Twoim rozumowaniu polega na tym,że zakładając na drugim miejscu jedną z pięciu
pozostałych cyfr dla cyfry setek rezerwujesz tylko trzy cyfry,
a przecież jeśli jako druga będzie 0 to na początku wtedy moze być jedna z czterech.
Najprościej tak: ostatnia: 3 możliwości , pierwsa 4 możliwości , środkowa 4 mozliwości:
3*4*4 = 48
14 sty 13:43
kornel: Mila dlaczego cyfrę dziesiątek wybieram tylko ze zbioru {5,7,9} przecież jeśli setką będzie 6
to jeszcze zostanie cyfra 8 i 0 do wyboru ?
14 sty 13:43
kornel: Dziękuję wam za pomoc, ale idę sobie łeb odstrzelić bo nie moge tego pojąc ?
14 sty 13:45
Jerzy:
Jeszcze raz:
ostatnia : jedna z trzech
pierwasz: jedna z czterech
środkowa: jedna z czterech
3*4*4 = 68
co jest niejasne ?
14 sty 13:49
kornel: Dzięki Jerzy to juz rozumiem, ale zapis typu mila to kompletna czarna dziura
14 sty 13:49
Krzysiek: Ja to pierwszy napisałem..
14 sty 13:50
Mila:
Masz wyróżnione w moim sposobie 4 typy liczb.
PNN to jeden z nich.
Rozważasz liczbę o pierwszej cyfrze parzystej a drugiej i trzeciej nieparzystej.
0 i 8 to cyfry parzyste.
Może sposób Jerzego, będzie bardziej jasny dla Ciebie.
14 sty 13:51
Mila:
I sposób Krzysia.
14 sty 13:54
kornel: nie no krzysia to droga przez mękę twój Mila próbuje załapać bo wiem, ze tak wszyscy robią,
oprócz mnie głąba oczywiście
14 sty 14:09