aw
Adam: Wzór rekurencyjny
Znajdź wzór ogólny
Udowodnij indukcyjnie, że jest poprawny
f(1) = 1/2
| | 1 | |
f(n+1) = f(n) + |
| |
| | (n+1)(n+2) | |
Nie rozumiem tego, niech ktoś mi to rozwiąże
z wypisanymi 3 krokami induukcyjnimi
13 sty 17:20
Adam: albo może źle przepisałem przykład?
13 sty 17:21
Qulka: 1/2 , 2/3 , 3/4 , 4/5 ...
f(n)=1−1/(n+1)
13 sty 17:35
Adam: nie rozumiem, i to wynik, tak?
13 sty 17:38
Adam: to znaczy odpowiedź?/
13 sty 17:39
Qulka: policzone pierwsze 4 wyrazy ... i pod spodem wzór ogólny
13 sty 17:40
Adam: ale jak doszłaś do tego wzoru?
13 sty 17:40
Adam: nie ma jakieś algorytmu na to?
13 sty 17:41
Qulka: na rekurencję ? nie ma

na takie ułamki.. praktyka
13 sty 17:43
Adam: A jak zrobić takie coś:
Udowodnij , że funkcja zdefniowana rekurencyjnie ma dany wzór ogólny
f(1) = 1, f(n+1) = f(n)+(n+1)
wz. ogólny
13 sty 17:46
13 sty 17:50
Adam: ale jak to udowodnić?
13 sty 17:51
Adam: Quelka, masz jakieś dobre ksiażki do fizyki z rysunkami? Chodzi mi o teorię.
13 sty 17:58
Qulka: kąkol
14 sty 00:01
Adam: super! dzięki
a , kiedyś wrzucałaś tutaj skan jednej strony z książki do fizyki na studia, i tam były
wektory, taka kolorowa z rysunkami, może pamiętasz? to było dawno
14 sty 02:09
Mariusz:
@Qulka nie do końca nie ma to równanie wygląda jak po czynniku sumacyjnym
i wystarczy zsumować część niejednorodną
f(0)=0
Można było też spróbować całkować szereg geometryczny dla części niejednorodnej
i skorzystać z funkcji tworzącej
15 lut 07:02
jc: Ulamki proste − jak przy calkowaniu.
15 lut 08:29
Mariusz:
| | 1 | |
jc pomoże to obliczyć tę sumę tj ∑k=1n |
| |
| | k(k+1) | |
| | 1 | |
f(n+1)=f(n)+ |
| |
| | (n+1)(n+2) | |
f(0)=0
F(x)=∑
n=0∞f(n)x
n
| | 1 | |
∑n=1∞f(n)xn=∑n=1∞f(n−1)xn+∑n=1∞ |
| xn |
| | n(n+1) | |
| | 1 | |
∑n=1∞f(n)xn=x∑n=1∞f(n−1)xn−1+∑n=1∞ |
| xn |
| | n(n+1) | |
| | 1 | |
∑n=0∞f(n)xn−0=x∑n=0∞f(n)xn+∑n=1∞ |
| xn |
| | n(n+1) | |
| | 1 | |
F(x)=xF(x)+∑n=1∞ |
| xn |
| | n(n+1) | |
| | 1 | |
F(x)(1−x)=∑n=1∞ |
| xn |
| | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | |
∑n=0∞ |
| xn+1=ln| |
| | |
| | n+1 | | 1−x | |
| | 1 | | 1 | |
∫∑n=0∞ |
| xn+1=∫ln| |
| |dx |
| | n+1 | | 1−x | |
| | 1 | | 1 | | −1 | |
∑n=0∞ |
| xn+2=xln| |
| −∫(1−x) |
| *(−1)*xdx |
| | (n+1)(n+2) | | 1−x | | (1−x)2 | |
| | 1 | | 1 | | −x | |
∑n=0∞ |
| xn+2=xln| |
| +∫ |
| dx |
| | (n+1)(n+2) | | 1−x | | 1−x | |
| | 1 | | 1 | | 1−x−1 | |
∑n=0∞ |
| xn+2=xln| |
| +∫ |
| dx |
| | (n+1)(n+2) | | 1−x | | 1−x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑n=0∞ |
| xn+2=xln| |
| |+x−ln| |
| | |
| | (n+1)(n+2) | | 1−x | | 1−x | |
| | 1 | | 1 | |
∑n=0∞ |
| xn+2=(x−1)ln| |
| |+x |
| | (n+1)(n+2) | | 1−x | |
| | 1 | | 1 | |
∑n=1∞ |
| xn+1=(x−1)ln| |
| |+x |
| | n(n+1) | | 1−x | |
| | 1 | | x−1 | | 1 | |
∑n=1∞ |
| xn= |
| ln| |
| |+1 |
| | n(n+1) | | x | | 1−x | |
| | x−1 | | 1 | |
F(x)(1−x)= |
| ln| |
| |+1 |
| | x | | 1−x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
F(x)= |
| − |
| ln| |
| | |
| | 1−x | | x | | 1−x | |
Aby rozwinąć funkcję F(x) w szereg można skorzystać z szeregu geometrycznego
a następnie wzoru Leibniza
15 lut 10:18
Mariusz:
Nawet nie trzeba wzoru Leibniza ,wystarczy rozwinąć logarytm ze wzoru Taylora (z pochodnymi)
15 lut 10:28
jc: A jak policzyć taką sumę:
f(1)+f(2)+...+f(n),
| | 1 | |
gdzie f(k) = |
| |
| | k(k+1)(k+2)(k+3) | |
15 lut 10:38
Mariusz:
jc chyba coś ci nie wyszło przy obliczaniu tej sumy rozkład na sumę ułamków prostych
nie pomoże tylko rachunek różnicowy
| | 1 | |
Sumę możemy zapisać w postaci ∑k=0n−1 |
| |
| | (k+1)(k+2) | |
Pod znakiem sumy mamy dolną silnie
Sumujemy analogicznie do całkowania a dolna silnia jest odpowiednikiem potęgi
| | 1 | | 1 | |
∑0n |
| =− |
| −(−1) |
| | (k+1)(k+2) | | n+1 | |
15 lut 10:47
Mariusz:
Udowodnij , że funkcja zdefniowana rekurencyjnie ma dany wzór ogólny
f(1) = 1, f(n+1) = f(n)+(n+1)
wz. ogólny
Tutaj powinna wystarczyć indukcja
15 lut 10:55
jc: To było zadanie, nie rozwiązanie. W tym rachunku akurat nie rozkładamy na ułamki proste. A ile
wynosi suma? chodzi o zadanie z poczwórnym iloczynem w mianowniku.
15 lut 11:11
jc: Zadanie Mariusza. Czy to dla dla mnie? Przecież wynik jest znany.
A propos rachunku różnicowego. To może najlepszy sposób na sumę k−tych potęg kolejnych liczb,
np.
14+24+...+n4 = ...
15 lut 12:36
Mariusz:
"Przecież wynik jest znany " no tak ale Qulka znalazła go metodą zgaduj zgadula
i napisała że nie ma żadnych sposobów na liczenie takich rekurencji
więc pozwoliłem sobie zauważyć że równanie wygląda jak po zastosowaniu czynnika sumacyjnego
a także że funkcja tworząca też tutaj działa
Tak możesz za pomocą rachunku różnicowego znaleźć sumy k. potęg kolejnych liczb
15 lut 15:05
Mariusz:
Ile wynosi suma ?
Tutaj także mamy dolną silnie więc
| | 1 | | 1 | |
∑ |
| =− |
| |
| | (k+1)(k+2)(k+3)(k+4) | | 3(k+1)(k+2)(k+3) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑k=0n−1 |
| =− |
| −(− |
| ) |
| | (k+1)(k+2)(k+3)(k+4) | | (n+1)(n+2)(n+3) | | 3*1*2*3 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| |
| | 18 | | (n+1)(n+2)(n+3) | |
15 lut 15:11
Mariusz:
Zdaje się że brakuje trójki w mianowniku tego drugiego składnika
15 lut 15:13
jc: Mariusz,
I to był przyklad, gdzie była łatwiejsza metoda od funkcji tworzących (naprwdę nie mam nic
przeciw)
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| k(k+1)(k+2)(k+3) | | 3k(k+1)(k+2) | | 3(k+1)(k+2)(k+3) | |
| | 1 | |
A może teraz taki szereg ∑n=1∞ |
| ? |
| | n(n+5) | |
A odgadywanie ma swój urok ...
15 lut 16:28
Qulka: nie pisałam takich tylko ogólnie na rekurencje.. bo nie da się wszystkich wrzucić do jednego
worka
15 lut 21:42
Mariusz:
@Qulka znalazłabyś takie coś
Dobiesław Bobrowski, Wprowadzenie do systemów dynamicznych z czasem ciągłym. Wydawnictwo UAM w
Poznaniu.
Wg pewnego doktoranta przedstawiona tam
Metoda jest ogólna, działa dla każdego równania nieliniowego.
16 lut 00:30
Mariusz:
| | (n+2)(n+3)(n+4)(n+5) | |
∑n=0n |
| |
| | (n+1)(n+6)(n+2)(n+3)(n+4)(n+5) | |
Teraz proponuję kilka razy zsumować przez części a następnie policzyć granicę przy
n→
∞
16 lut 00:46