Nieskończony ciąg geometryczny
rojo:

Na rysunku przedstawiono fragment nieskończonego ciągu na przemian czarnych i białych kwadratów
o wspólnym wierzchołku D. Kwadrat A1B1C1D koloru czarnego ma bok długości 3
√13. Długość boku
każdego następnego kwadratu stanowi 2/3 długości boku kwadratu poprzedniego. Oblicz pole
obszaru zaznaczonego kolorem czarnym w nieskończonym ciągu tych kwadratów.
13 sty 01:51
Qulka:
a2−(2/3)2a2+(2/3)4a2 − (2/3)6a2 + ....... =9/5 •a2 = 9/5 • 9•13
13 sty 01:57
Kacper:
Napiszę do szkoły żebyś dostał 0 procent.
13 sty 07:57
Kacper:
Życzę powodzenia na prawdziwej maturze.
13 sty 07:59
abel: co to za matura pisana o 1:51 w nocy?
13 sty 08:04
Kacper:
Zdziwiłbyś/aś się
13 sty 08:49
Ania: skąd się wzięło 9/5?
13 sty 20:29
Ludwik Montgomery: no właśnie, ciekawe pytanie: skąd się wzięło 9/5?
13 sty 22:14
Ludwik Montgomery: już wiem

natchnęła mnie poezja Mickiewicza
13 sty 22:25
Ania: oświec mnie, bo ja tak patrzę i nadal nie wiem
13 sty 23:58
14 sty 00:02
Ania: Właśnie ja liczyłam q i mi wyszło −(2/3)2, ale może gdzieś błąd popełniłam głupi
14 sty 08:12
piotr1973: ∑n=0∞ a2(−1)n (2/3)2n = 9/13a2
14 sty 10:46
14 sty 10:48
Kacper:
Wynik to 81
14 sty 14:19