Rozwiaz rownanie
fadsf: Rozwiaz rownanie:
2x
3+x
2+x=1
Przenosze 1 na lewa manie ale potem jak sprawdzam dzielniki 1 to zarowno −1 i 1 nie daje 0

wtf
10 sty 20:13
Ajtek:
A twierdzenie o pierwiastku wymiernym znasz?
10 sty 20:16
Dawid: Jeszcze może być ułamek
10 sty 20:16
fadsf: No rozumiem ze wynikiem nie bedzie liczba calkowita tylko jakis ulamek ale jak to obliczyc.
Gdybym wiedzial to bym sie nie pytal
10 sty 20:16
Janek191:
2 x3 + x2 + x − 1 = 0
10 sty 20:17
10 sty 20:17
piotr: (2 x−1) (x2+x+1)=0
10 sty 20:18
10 sty 20:18
fadsf: | | 1 | |
No dobra, pierwsza liczba to 2 a ostatnia −1 wiec dalczego w odpowiedziach mam |
| a nie |
| | 2 | |
ujemny wynik?
10 sty 20:19
Ajtek:
Zauważ że −2 też dzieli 2

.
10 sty 20:19
fadsf: No dobra ale tak samo −1 dzieli −1 i 1. W drugim przykladzie mam 3x3+7x2−x−1=0 i w
odpowiedziach nie ma 1/3 tylko jest −1/3
10 sty 20:21
Ajtek:
Włącz myślenie zamiast szukać dziury w całym

.
10 sty 20:23
fadsf: Jaka jest roznica pomiedzy 2 i 3? Zadna w tym wypadku wiec sie pytam dlaczego w jednym jest
liczba ujemna a w drugim dodatnia
10 sty 20:24
Ajtek:
Bo dzielnikami 3 jest zarówno 3 jak i −3. I sprawdzasz to dla wszystkich dzielników.
10 sty 20:25
fadsf: ło panie to ja mam jeszcze sprawdzac dla 1/3 i −1/3?
10 sty 20:27
fadsf: Jak ja mam takie ulamki sprawdzac na kalkulatorze, przeciez to wychodza takie male liczby ze
glowa mala
10 sty 20:28
Ajtek:
Owszem. Zapoznaj się z tym linkiem dokładnie.
10 sty 20:29
Ajtek:
A po co kalkulator?

W głowie takie rzeczy się liczy.
10 sty 20:29
fadsf: Ok to powiedz mi tak., Mam przyklad −4x+4=3x3+x2
Wychodzi 3x3+x2+4x−4=0 Powinno byc albo −4/3 albo 4/3 wiec jakim cudem w odpowiedziach jest
2/3
10 sty 20:31
Ajtek:
Ponieważ 2 jest dzielnikiem 4?
10 sty 20:32
fadsf: Pierdole to chyba wole dostac 1
10 sty 20:33
5-latek: Nie przeczytales dokładnie linka ktrorego dostales od
Ajtka . Czesc

Dzieliniki 4 to ?
10 sty 20:34
Ajtek:
Ja bym wolał się zapoznać z całym twierdzeniem dokładnie.
10 sty 20:34
fadsf: Ja mam to sprawdzicx teraz dla 1/3 2/3 i 4/3?
10 sty 20:34
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
10 sty 20:34
Ajtek:
Dokładnie tak oraz dla −1/3 −2/3 i −4/3

.
10 sty 20:35
fadsf: Ja pierdole ciekawe jak matka zareaguje na informacje ze nie zostane inzynierem
10 sty 20:36
5-latek: Powinna kopnac cie w w 4 litery .
10 sty 20:38
Ajtek:
To ja dam Tobie radę, zacznij się uczyć. I przede wszystkim myśleć, to rodzicielka będzie
zadowolona.
10 sty 20:38
fadsf: A chuj pojde jak kazdy na europeistyke
10 sty 20:38
fadsf: EJ dobra bez jaj
10 sty 20:40
fadsf: Mam przyklad 2x4+5x3=8x2+5x Jak to zrobic, przeciez tu nie ma wyrazu wolnego
10 sty 20:40
fadsf: czlowiek pomusz
10 sty 20:41
fadsf: o kierwa juz wiem
10 sty 20:42
Ajtek:
X przed nawias i kombinuj, myśl
10 sty 20:42
5-latek: Zacznij się kolego porządnie wyrazac.
To nie jest jakies tam podwórko tylko porządne forum
10 sty 20:43
Ajtek:
Ubiegłeś mnie 5−latek w zwróceniu uwagi.
10 sty 20:44
fadsf: zluzujcie poslady i tak do wszystkiego sam doszedlem nic mi nie powiedzieliscie. elo mordy
trzymta sie tam yo
10 sty 20:47