matura z operonem
natalia456: Rozwiąż równanie sin2x + cos4x = 0
9 sty 20:38
Jack: cos(2x + 2x) = ...ze wzoru
9 sty 20:46
Eta:
cos4x= sin(−2x)
| π | | π | |
| −4x= −2x+2kπ lub |
| −4x= π+2x+2kπ , k∊C |
| 2 | | 2 | |
........................
9 sty 20:50
Jack: Eta... Skad ta pierwsza linijka
| | π | |
Ja rozumiem ze sin( |
| −x) = cos x |
| | 2 | |
Ale tamto... Xd
9 sty 20:53
Eta:
cos4x= − sin2x
cos4x= sin(−2x)
jasne?
9 sty 20:54
Jack: A bo Ty przenioslas po prostu...myslalem ze to znowu jakas wlasnosc
9 sty 20:55
Eta:
9 sty 20:55
Jack: A jak to odczytac xd?
9 sty 20:56
Eta:
2 sposób
cos4x= 1−2sin2(2x)
to: 2sin2(2x) −sin(2x)−1=0
.............
9 sty 21:01
Jack: A jak odczytac pierwszy sposob
9 sty 21:03
Eta:
Jak każde równanie........... poprzenosić x na lewo itd.......
9 sty 21:07
Jack: A ten drugi wariant... Mi chodzi
Pi drugich odjac 4 iks = −2x
9 sty 21:11
Eta:
Rozwiąż takie równanie:
(x+1)2015+(x+1)2014*(x−1)+(x+1)2013*(x−1)2+......... +(x−1)2015=0
9 sty 21:14
Jack: Co te znaki sie twk dziwnie zmieniaja...raz plus raz minus ; o
9 sty 21:16
Jack: Ale najpierw moglbym sie dowiedziec. Skad drugi przypadek tamtego rownania
W sensie wiadomo ze musi istniec bo sin 180−α = sinα
Ale wtedy tam by musialo byc
Pi drugich minus 4x = minus pi odjac 2x plus 2 k pi
9 sty 21:19
Jack: Dobra ..chyba wiem −2x to jest nasze alfa...ok
9 sty 21:21
Eta:
9 sty 21:23
Jack: Co sie dzieje w tych krokach? To wszystko wczesniej sie powtarza czy tylko (x−1)
9 sty 21:28
Bogdan:
Ja też czasami nie panuję nad tym, co się dzieje w moich krokach
9 sty 21:47
Eta:
9 sty 21:47
natalia456: Powiem szczerze dalej nie rozumiem.
9 sty 21:49
natalia456: Chyba muszę zacząć dział od nowa!
9 sty 21:50
9 sty 21:50
Jack: W kropkach... Liferowka

Literowka*
9 sty 22:12