ratunku! pomocy!
pa ;p: W kwadracie ABCD wierzchołek A ma współrzędne (1,−3), a jedna z przekątnych
zawiera się w prostej o równaniu 2x−y=0 Oblicz pole kwadratu
9 sty 19:59
Ajtek: 311916 tutaj masz to samo zadanie!
9 sty 20:06
pa ;p: ale nie rozumiem tego

napisz mi to
9 sty 20:07
Ajtek:
Nic więcej niż tam nie napiszę. Nie mam w zwyczaju rozwiązywać za kogoś pracy domowej.
9 sty 20:08
pa ;p: A powiesz mi I 2*1 − 1*(−3) + 0 I skąd się wzieło 1? tu
9 sty 20:11
5-latek: To wynika ze wzoru na odleglosc punktu od prostej
Masz go znac
Ax+By+C=0 jest to równanie prostej w postaci ogolnej
nasza prosta ma równanie
2x−y=0 czyli A=2 B=−1 iC=0
Punkt A=(1,−3) czyli x=1 i y=−3
czyli posdtawiamy do wzoru
| | |2*1−1*(−3)+0| | |
d= |
| = licz dalej |
| | √22+(−1)2 | |
9 sty 20:23