matma
Paula ;))): W kwadracie ABCD wierzchołek A ma współrzędne (1,−3),
a jedna z przekątnych zawiera się w prostej o równaniu 2x−y=0 Oblicz pole kwadratu
9 sty 18:07
Paula ;))): Pomoże ktoś?
9 sty 18:13
===:
9 sty 18:23
prosta:
1. obliczyć odległość punktu A od przekątnej
2. Obliczyć długość przekątnej i pole rombu o danych przekątnych.
9 sty 18:27
Paula ;))): A jak obliczyć te przekątne?
9 sty 19:32
Janek191:
A = ( 1; − 3)
2 x − y = 0
| | I 2*1 − 1*(−3) + 0 I | | 5 | |
x = |
| = |
| = √5 |
| | √22 + (−1)2 | | √5 | |
d = 2 x = 2
√5
Pole kwadratu
P = 0,5 d
2 = 0,5*( 2
√5)
2 = 0,5* 4*5 = 10
===============================
9 sty 19:38
Janek191:
P = ( x
0; y
0)
Równanie prostej : A x + B y + C = 0
Wzór na odległość punktu P od tej prostej :
| | I A*x0 + B*y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−
W zadaniu było:
A = 2 B = − 1 C = 0
x
0 = 1 y
0 = − 3
9 sty 19:41
===:
masz równanie prostej zawierającej jedną z przekątnych. y=2x
Punkt A=(1, −3) nie należy do tej przekątnej.
Wykorzystujesz fakt, że przekątne kwadratu przecinają się pod kątem prostym.
| | 1 | |
Prosta prostopadła do prostej y=2x ma współczynnik kierunkowy a=− |
| |
| | 2 | |
Piszesz równanie prostej o tym współczynniku i przechodzącej przez A
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y+3=− |
| (x−1) ⇒ y=− |
| x−2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz poszukaj punktu przecięcia się prostych zawierających przekątne
dalej sama
9 sty 19:43
Paula ;))): Ale ja mam tylko pole obliczyć i koniec
9 sty 19:47
Paula ;))): tam pod tego x trzeba podstawić dowolną liczbę?
9 sty 19:55
Paula ;))): Niech mi ktoś to napisze w jednej całości
9 sty 19:58
prosta:
19.38 rozwiązane w całości
9 sty 20:10
pa ;p: A skąd tam się wzieło 1?
9 sty 20:12
prosta:
1. obliczasz odległość punktu A od prostej godz.19.31
2. Daje to nam połowę długości przekątnej kwadratu.
Kwadrat jest rombem, stosujemy wzór na pole rombu z przekątnymi.
9 sty 20:13
9 sty 20:15
pa ;p: Czyli mam przepisać tylko rozwiązania Janka191?
9 sty 20:16
prosta:
musisz wiedzieć co tam jest napisane
9 sty 20:19
pa ;p: To weź mi powiedz w jakiej kolejności mam to przepisać?
9 sty 20:20
prosta:
| | d | |
w rozwiązaniu Janka w trzeciej linijce trzeba by napisać " |
| =" zamiast "x=" |
| | 2 | |
9 sty 20:21
pa ;p: Weźcie napiszcie bo mnie denerwujecie wszyscy, bo wam to łatwo powiedziec
9 sty 20:22
pa ;p: A czemu d/2
9 sty 20:25
prosta:
| | d | |
jeśli d to długość przekątnej kwadratu....do liczona odległość jest równa |
| |
| | 2 | |
9 sty 20:27
pa ;p: A czemu C wynosi 0?
9 sty 20:29
Janek191:
Poprawka do 19.38
w we wzorze na odległość punktu A od przekątnej kwadratu
zamiast x napisz 0,5 d − połowa przekątnej kwadratu
Wtedy
0,5 d = ... = √5
więc
d = 2√5
Pole kwadratu P = 0,5 d2 − jest taki wzór
===========
O 19.41 napisałem Ci wzór na obliczanie odległości dowolnego punktu P =(x|0, y0)
od dowolnej prostej o równaniu : A X + B y + C = 0
9 sty 20:29
Janek191:
2 x − y = 0
lub
2 x − y + 0 = 0
A = 2 B = − 1 C = 0
9 sty 20:30
pa ;p: ale chyba jak nie ma danego C to trzeba chyba je obliczyć a nie
9 sty 20:34
Janek191:
Patrz na rysunek z 18.23
0,5 d − długość czerwonego odcinka
Dana prosta narysowana jest kolorem pomarańczowym
9 sty 20:34
pa ;p: Dobra zrobię to tak jak wy mi mówicie a jak bd źle to napiszę wam jak trzeba było zrobić
9 sty 20:36
Janek191:
Masz
A x + B y + C = 0
2 x − 1* y + 0 = 0
więc
A = 2 B = − 1 C = 0
9 sty 20:36
prosta:
Ax+By+C=0
2x+−1y+0=0
współczynniki odczytujemy z równania prostej.
9 sty 20:38
Paula ;))): dziękuje wszystkim za zrobione zadanie. Mam pytanie tylko czy mam liczyć te przekątne? Czy
tylko co
napisałeś ty Janek?
9 sty 20:43
prosta:
nie musisz obliczać współrzędnych wierzchołków, a długości przekątnych masz policzone.
9 sty 20:50