logarytmy
Paweł: Cześć, mam prośble o jakieś wskazówki do tego zadania, próbowałem je jakoś ugryźć, ale jakoś
nie bardzo to idzie

.
Wiedząc, że log
153 = a i log
23 = b, oblicz log
308 Bede bardzo wdzięczny za każdą rade
9 sty 18:50
Kacper:
Ładnie widać, że iloczyn podstaw liczb a i b jest równy podstawie 3 liczby

Wystarczy wykorzystać własności działań na logarytmach.
218
9 sty 18:54
Paweł: Coś z podstawami logarytmów pokombinować, tak?
9 sty 19:17
Paweł: Zamienić podstawe w 1 i 2 na 30?
9 sty 19:18
9 sty 19:20
Jolanta: | | log30 3 | |
albo log153= |
| |
| | log3015 | |
9 sty 19:27
Paweł: Dopiero zaczynam zabawe z logarytami i jeszcze nie wszystko jest jasne. Jesli log
153 = a to
9 sty 20:14
Paweł: To tez po prostu ''a''?
9 sty 20:16
Paweł:
| | log303 | | log303 | |
a + b = |
| + |
| dobrze to robie do wspólnego mianownika |
| | log3015 | | log302 | |
teraz?To zadanie zrobiło mi mały mętlik w głowie
9 sty 20:42